Advertorial
ALBLASSERDAM – De online boerderijwinkel Farmshop, bij één van de modernste boerderijen ter wereld, is vanaf heden geopend. Vanuit deze Farmshop aan het Kortland in Alblasserdam zijn onder andere het lekkerste vlees te koop, dat met name online te bestellen is op farmshop.nl. Ook zijn er eigengemaakte snacks in de vorm van kroketten en bitterballen te koop. “Het recept hiervoor is zelf ontworpen, met ons eigen Limousinvlees. De kroketten zijn niet goedkoop. Dat zeggen we er meteen bij, maar ze zijn wel uniek. Veel mensen vinden het de lekkerste snack die ze ooit geproefd hebben,” vertelt eigenaar Teus Dekker. “Probeert u zelf maar.”

Streekproducten
Het rundvlees in de Farmshop is van uitmuntende kwaliteit en afkomstig van het Limousin vleesras. Naast allerlei soorten rund, kip, varkens- en lamsvlees is er in de farmshop nog veel meer te koop. Zo kan men er terecht voor biologische kaas, snacks, gifts en cadeaupakketten, een eigen samenstelling noten, pindakaas, prachtige hortensia’s voor in de tuin en allerlei streekproducten zoals eieren jam, handgemaakte chips, honing en nog veel meer. Zelfs unieke landelijke woonaccessoires zoals potten, kruiken en dierenvellen.

Unieke stal
Wie vijf jaar geleden langs de huidige locatie van de boerderij en The Farmshop reed, zag daar vlak langs de weg een oude, vervallen boerderij. Nu, anno 2019, is het bouwval afgebroken. Verderop in het weiland staat nu een unieke stal met Limousin-zoogkoeien en jongvee. “Nu zijn het totaal 135 ‘koppen’, groot en klein, waarvan zo’n negentig zoogkoeien,” verduidelijkt eigenaar en boer Teus Dekker. Het belendende woonhuis in aanbouw is bijna klaar.

Alle koeien een eigen gezicht
De naam Cowporation is internationaal bekend binnen de vleesveemarkt. De dieren van de vleesveehouder hebben al tal van prijzen gewonnen. Die erkenning kwam niet vanzelf. De Damdorper heeft met zijn vele internationale Limousincontacten in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Ierland diepgaande kennis van Limousingenetica opgebouwd. Alleen het beste was goed genoeg. Dat is ook de reden dat hij zijn dieren met veel passie en liefde verzorgt. Hij kent ze allemaal persoonlijk. Dekker vertelt: “Ze hebben globaal een soortgelijk karakter, maar individueel hebben ze ook weer een eigenaardig karakter.”

Esmee en anderen mogen blijven…
In principe zijn de koeien uiteindelijk bestemd voor de consumptie, maar sommige dieren gaan nooit naar de slacht. Zo is daar Esmee; de oudste koe van het gezelschap in de schuur. Dekker: “Zij is negen jaar oud en mag daar blijven. Ik breng haar niet naar de slacht, want met haar heb ik al vanaf het begin een band. Het is gewoon een heel typische koe die ook in het buitenland bekendheid heeft; ze is excellent gekeurd en geeft steeds prachtige kalveren. Het is ook wel een beetje moeilijk als je een koe lang houdt… dan krijg je er echt een band mee. Ik heb in deze stal een handjevol koeien die ik niet graag wegdoe.”

Goede zorg
Maar ook voor de rest van de koeien, stieren en kalveren wordt zo goed en natuurgetrouw mogelijk gezorgd. Voorafgaand aan de bouw werd goed nagedacht over het welzijn van de dieren in de stal. Dit heeft geresulteerd in een stal die door specialisten wordt omschreven als de modernste ter wereld. Vanuit de hele wereld komen mensen op bezoek in Alblasserdam om te zien hoe Teus Dekker het aanpakt in zijn duurzame veehouderij met de nieuwste geautomatiseerde technieken.

Robots
De hele stal is geautomatiseerd De dieren in de stal worden met een robot gevoerd. Hierdoor kan er heel precies gevoerd worden. Per groep dieren wordt er gekeken naar een optimaal rantsoen. Verder is het uitmesten geautomatiseerd, is er een speciale ventilatie en enorm veel licht in de stal. Dat komt door het speciale glas dat zon tegenhoudt en het licht doorlaat. Op het dak van de stal liggen zonnepanelen om in eigen behoefte te voorzien.

Groene vloer
De Limousins lopen op een speciale groene vloer. Teus Dekker vertelt hierover: “Ze lopen op een natuurlijke groene vloer. Groen is de natuurkleur. De vloer is speciaal ontwikkeld, zodat de dieren daar goede grip op hebben. De vloer beweegt ook en daardoor plakken er geen mestresten aan vast. De meeste vloeren zijn vaak onbeweeglijk en hard. Deze vloeren zijn flexibel. Als de dieren in het gras lopen, beweegt de grond ook. De grip die ze daar hebben, hebben ze hier ook. Als ze tochtig zijn, kunnen ze zelfs zonder problemen rennen en springen. De mat is rond gemaakt waardoor urine en mest er snel aflopen. Die loopt de mestkelder in. Het is vandaag de meest moderne welzijnsvloer voor rundvee.

Brandveiligheid
Ook aan brandveiligheid is goed gedacht. Zo zijn er brandwerende muren, hangen er veel meer brandblussers dan noodzakelijk is en mag er niet gerookt worden. Grote ventilatoren voorkomen in de zomer hittestress bij de koeien die automatisch gaan draaien als de temperatuur te hoog wordt. Een andere automatisering innovatie is dat tochtige koeien via individuele herkenning automatisch naar de stier gaan om gedekt te worden.

Zieke dieren
Zieke dieren kunnen op de volle aandacht van de heer Dekker rekenen. “Er wordt wel eens een dier ziek. Die vragen juist veel aandacht. Maar wij hebben geen mentaliteit van ‘o, die is ziek, weg ermee’. Wij proberen ze goed te behandelen en er doorheen te krijgen.”

Rug borstelen
Tot slot zijn er in de stal allerlei dingen die het leven van de dieren zo aangenaam mogelijk maakt. Denk daarbij aan geautomatiseerde borstels, waarmee de dieren hun eigen vacht en rug kunnen borstelen. In een strenge winter gaat voor kalveren de wandverwarming aan, zodat ze geen kou hoeven te lijden. Daarnaast hangen er in de hele stal grote ballen, waarmee de dieren graag spelen. Verder kunnen de beesten genieten van continu vers bronwater. In mei gaan de Limousins de wei in. Limousins zijn gewild om natuurgebieden te begrazen en Dekker beheert daarvoor een groot natuurgebied in Zeeuws-Vlaanderen.

Tekst en foto’s: Peter Stam.

Overnachten bij de boer
Vroeger kwam men bij de boer langs om in de hooiberg te slapen. Ook dat kan bij Cowporation. Er zijn overnachtingsplaatsen voor onder andere buitenlandse bezoekers. Deze maand wordt een groep agrarische studenten uit Korea ontvangen. De groepen worden rondgeleid door de stal en er zijn diverse proeverijen. Het pand beschikt over een ‘smulkamer’, waar geproefd kan worden wat het bedrijf te bieden heeft. In deze ruimte kan op afspraak ook geluncht worden.

Te huur
Diverse ruimtes zijn ook te huur als vergaderlocatie, zakelijke brainstormsessies of workshops. Teus Dekker verduidelijkt: “De vergaderruimtes zijn niet te huur voor verjaardagen en privé partijtjes. Het is uitsluitend voor de zakelijke markt.”

De dieren bij Cowporation
De boerderij en The Farmshop worden gerund door Teus met zoon en dochter. Zij runnen het bedrijf en zetten zich in voor het beste dierenwelzijn èn kwalitatief goed vlees van Limousins. De Limousins winnen volgens Dekker wereldwijd terrein als het meest gewilde vleesras. Dekker: “De Limousin is het meest gewilde ras voor sterrenvlees en de biologische vleesindustrie onder consumenten. De Limousins kalven gemakkelijk en natuurlijk af, zonder keizersnee en produceren bij geboorte relatief kleine kalveren. De Limousinkalveren groeien daarna uit tot luxueuze vleeskarkassen, fijn van draad en natuurlijk van smaak. Bovendien aarden Limousins goed op arme natuurgronden, maar doen het ook goed op de grazige weiden in Nederland. Deze natuurlijke eigenschappen maakt de Limousin tot een populair en lucratief productierund voor de vleesmarkt. Naast Limousins lopen er ook schapen en kippen op de boerderij en wordt er veel gedaan om de habitat voor onder andere fazanten en weidevogels te optimaliseren.”

The Farmshop
In The Farmshop wordt rundvlees van het mooie Limousinras verkocht. “Naast Limousinvlees verkopen wij ook kippenvlees, lamsvlees en diverse soorten worst. Verder verkopen wij diverse streekproducten en biologische kaas, maar ook allerlei type hortensia’s voor in de tuin. Het concept is duidelijk: natuurgetrouw en natuurlijk gehouden,” aldus Dekker. “Bij ons kunt u zien wat u koopt.”

Bestellingen
Op de website http://www.farmshop.nl/ kunt u bestellingen plaatsen. Verder is het ook mogelijk om gewoon langs te komen om een bestelling op te halen. De openingstijden zijn te vinden op de genoemde website.