ALBLASSERDAM – In de bomen van het Alblasserbos, ter hoogte van het Kortland in Alblasserdam, zitten twee jonge bosuilen. De uiltjes trekken veel bekijks van vogelaars, maar ook van andere natuurliefhebbers uit Alblasserdam en omgeving. Woensdagavond 3 april 2019 zaten de bosuiltjes gebroederlijk naast elkaar op een tak. De moeder van de diertjes zat even verderop op grote hoogte verscholen in een boom.

Eerder deze week was één van de uiltjes in een sloot gevallen. Het dier werd uit het water gehaald door een vrouw die haar hond aan het uitlaten was.

Verder zijn de uilen al bezocht door een Alblasserdamse schoolklas.

Bosuilen
Bosuilen komen algemeen voor in bossen, parken en tuinen. Bosuilen jagen vrijwel alleen in de schemering en ‘s nachts. Overdag houden de vogels zich schuil in de top van een boom. Het voedsel is zeer gevarieerd. Deze uil eet voornamelijk muizen en andere kleine zoogdieren, maar bij afwezigheid daarvan (vooral in steden) eet de bosuil vooral vogels. Ook regenwormen, grote insecten, amfibieën, reptielen en zelfs vissen worden gegeten. De onverteerbare delen van zijn prooien worden in de vorm van braakballen uitgebraakt.

Foto’s: Peter Stam.

Foto-update: Jan Passchier.

Foto: Jan Passchier.