ALBLASSERDAM – Drie Roemeense mannen zijn woensdagmiddag 3 april 2019 door de politierechter in Dordrecht veroordeeld tot celstraffen. Twee mannen moeten 10 dagen de cel in. De derde verdachte moet drie dagen de cel in. Het drietal heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan een ‘strooptocht’ door Alblasserdam en Groot-Ammers, waarbij meerdere keren werd in gebroken en waarbij diverse spullen werden ontvreemd. De schadeclaim van ruim 6000 euro, die door de gedupeerden werd ingediend, werd door de rechter afgewezen, omdat deze niet voldoende was onderbouwd. De drie verdachten waren niet bij de rechtszitting aanwezig. Ook is niet bekend of ze nog in Nederland zijn.

Gestolen spullen
De drie mannen van 33, 38 en 40 jaar oud en allen afkomstig uit Roemenië, werden 18 december 2018 tijdens een politiecontrole staande gehouden. Het drietal zat in een busje, waar de buitenspiegel van ontbrak. Omdat agenten tijdens de verkeerscontrole een brandstofachtige lucht roken, werd het busje nader onderzocht. Achterin het voertuig bleken allerlei spullen, zoals een trilplaat, zaagmachines, een slagschroevendraaier en kabelhaspels te liggen. Omdat de spullen vermoedelijk van diefstal afkomstig waren, werden de drie mannen aangehouden.

Inbraken in Alblasserdam en Groot-Ammers
Al snel bleek dat de spullen waren gestolen bij een inbraak bij twee woningen in aanbouw langs de Vinkenpolderweg in Alblasserdam en bij een inbraak en een poging tot inbraak bij het bedrijf Mourik in Groot-Ammers. Twee verdachten gaven na hun aanhouding toe betrokken te zijn bij de inbraken. De derde verdachte beriep zich op zijn zwijgrecht.

Niet aanwezig
Woensdag 3 april moesten de mannen voorkomen. Het drietal was zelf niet aanwezig. Hun (toegewezen) advocaten en een tolk waren er wel. Verder was er een vordering van de benadeelde partij. Door de inbraken is namelijk schade ontstaan. De indiener van de vordering vroeg een bedrag van 6267 euro voor de spullen die zijn verdwenen en de herstelkosten na de inbraak.

Tochtje
De officier van justitie eiste tegen de 33-jarige en de 38 jarige een celstraf van twee weken en tegen de 40-jarige één week. Laatstgenoemde was volgens het Openbaar Ministerie (OM) medeplichtig aan de inbraken en diefstallen, omdat hij geholpen heeft en de weg heeft gewezen. “De mannen zijn een tochtje gaan maken langs bouwplaatsen, om zodoende wat geld bij elkaar te halen,” concludeerde de aanklager.

Niet gemachtigd
De advocaten van de mannen maakten geen bezwaar tegen de eis van het OM, maar wel tegen de ingediende schadevordering. Bij het dossier zat namelijk geen officieel bewijs dat degene die de claim heeft ingediend, ook daadwerkelijk was gemachtigd om dit te doen. Daarnaast zouden er bonnen ontbreken.

Strooptocht
De politierechter deed vervolgens direct uitspraak. Twee mannen kregen twee weken cel. Daar gaan nog vier dagen af, die zij in voorlopige hechtenis hebben doorgebracht. Per saldo moet dit duo tien dagen de cel in. De derde verdachte werd veroordeeld tot één week cel. Omdat hij ook vier dagen in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij uiteindelijk nog drie dagen de gevangenis is. “Het is een stoort strooptocht geweest. Rondrijdend in een busje keken de verdachten of er iets van hun gading te vinden was. De eis van justitie is bepaald geen hoge straf en ik zal die eis daarom volgen,” motiveerde de rechter zijn uitspraak.

Contact en schadeclaim
Bij één van de verdachten werd tijdens de aanhouding ruim 1600 euro aangetroffen. Dat terwijl de mannen zeiden dat ze ongeveer 600 euro per maand verdienen. Het geld werd ingevorderd, maar er kon niet aangetoond worden dat het geld van diefstal afkomstig is. Dit bedrag gaat terug naar de verdachte. De schadeclaim van de gedupeerden werd afgewezen, omdat de claim, volgens de rechter, onvoldoende is onderbouwd.

Geen internationale signalering
Of de drie veroordeelde mannen ooit hun straf daadwerkelijk uit gaan zitten, is nog maar de vraag. De rechter vertelde na de zitting: “Als de verdachten een woonadres hebben, kan de straf in theorie worden uitgevoerd.” De officier van justitie vulde aan: “Er wordt daarbij wel een afweging gemaakt of iets de moeite waard is om actief te zoeken. Bij kleinere feiten wordt die moeite niet genomen. Ook volgt er geen internationale signalering.”

In Nederland
Dit houdt in dat de verdachten in principe alleen opgepakt worden, als zij in Nederland nog een keer worden gecontroleerd door de politie. In Nederland staat het drietal namelijk vanaf het moment dat de straf definitief is, gesignaleerd. Als de verdachten in Nederland aangetroffen worden, kunnen zij direct in de cel gezet worden. Als de verdachten niet meer in Nederland komen, is de kans niet groot dat zij ooit iets zullen merken van de opgelegde straf.