ALBLASSERDAM – Jachtenbouwer Oceanco heeft zondag 31 maart 2019 de negentig meter lange Y716 DreAMBoat uit het droogdok gevaren. Het jacht, dat is aangeschaft door de 76-jarige Amerikaanse miljardair Arthur M. Blank, werd met sleepboten uit het dok getrokken. Het vaartuig werd op 13 februari 2019 naar buiten gereden vanuit de bouwhal. Vervolgens werd het communicatiedeel geplaatst en later in de week werd het jacht op een ponton naar Rotterdam gevaren. Daar werd de Y716 te water gelaten, om vervolgens weer terug gesleept te worden naar het droogdok om daar verder afgebouwd te worden.

Het jacht heeft een waarde van zo’n 200 miljoen euro. Aan boord is ruimte voor 23 gasten en 33 bemanningsleden. Het vaartuig beschikt over een groot zwembad, een zonneterras met jaccuzi, een privéjaccuzi op het dek van de eigenaar. Bijna alles aan boord, van meubels tot verlichting, is op maat gemaakt.De DreAMBoat is het 33e jacht dat in het 33-jarig bestaan van Oceanco is gebouwd.

Voor de zomer opgeleverd
Roderick Gort, projectdirecteur bij Oceanco, vertelt: “De lancering van DreAMBoat is een belangrijke mijlpaal in het bouwproces van het leveren van ‘the Owners Perfect Yacht’. We kijken er naar uit om DreAMBoat af te leveren na haar proefvaarten dit voorjaar en haar te verwelkomen in de Oceanco-familie.” Het is de bedoeling dat het jacht nog voor het zomerseizoen wordt opgeleverd.

Prijs
Ander nieuws dat Oceanco deze week bekend heeft gemaakt is het feit dat het jacht ‘Bravo Eugenia’ in de prijzen is gevallen in Monaco. Voor dit jacht ontving Oceanco afgelopen week de allereerste La Belle Classe Explorer Award, die werd uitgereikt door de Yacht Club van Monaco. Het onlangs opgeleverde motorjacht van Oceanco won de prijs in de categorie ‘Technologie en Innovatie’. Deze nieuw ontworpen prijs is gebaseerd op de fundamentele waarden en criteria van de Yacht Club van Monaco, waaronder marinieretiquette, behoud van de oceaan, biodiversiteit en technologische innovatie.

27 procent minder brandstof
De Bravo Eugenia, die onlangs nog met onderwaterverlichting aan langs Alblasserdam voer, heeft onder andere een brandstofefficiënt ontwerp van de romp. Verder heeft het vaartuig een hybride voorstuwingssysteem, dat gebruik maakt van de nieuwste energiebesparende technologieën. Er wordt gemiddeld 27 procent minder brandstof verbruikt. Daarnaast is een ‘fluistermodus’ ingebouwd om ervoor te zorgen dat omliggende jachten niet worden gestoord bij het in- en uitvaren van de havens.

Prijsuitreiking
De prijs werd uitgereikt door prins Albert II, president van de Yacht Club van Monaco. De prijs werd in ontvangst genomen door Marcel Onkenhout, directeur van Oceanco. Hij deed dit namens de Amerikaanse eigenaar van het jacht Gene en Jerry Jones. De eigenaars van het jacht laten weten vereerd te zijn met een dergelijke prestigieuze prijs.