ALBLASSERDAM – Juf Anja van Heusden heeft vrijdag 29 maart 2019 afscheid genomen van ‘haar’ basisschool De Twijn in Alblasserdam. Zij gaat met vervroegd pensioen. De juf werkte sinds 1991 voor basisschool De Boeg, die later, na een fusie met De Loopplank, De Twijn werd. Anja van Heusden, die lesgeeft aan groep 6a, werd in de ochtend voor de school bij de Pieter de Hoochplaats afgezet met een speciale auto. Daar werd zij opgewacht door tientallen kinderen die een lied voor haar zongen. Ook later op de dag werd zij diverse keren verrast.

Carrière
Anja kijkt positief terug op haar carrière. Ze heeft eerst 9 jaar elders gewerkt, vervolgens is ze 5 jaar thuis geweest voor de verzorging van haar kinderen. In die tijd miste ze het werken in het onderwijs enorm. Anja is destijds op De Boeg begonnen voor een maandagmiddag in de week of te wel 1 uur en 40 minuten. Later heeft ze dit kunnen uitbreiden naar drie volledige dagen. Ook haar kinderen hebben zelf onderwijs genoten op De Boeg en haar kleindochter zit inmiddels op De Twijn, dus ook als oma blijft Anja bij de Twijn betrokken. Anja heeft altijd leerkracht willen worden of voor kleuters of voor iets oudere kinderen, maar wel op een basisschool. Een andere carrière was voor Anja zeker niet denkbaar. Vroeger speelde ze als kind ook al altijd schooltje, dus dit zat er al vroeg in.

6 en 7   
Anja heeft lesgegeven in bijna alle groepen (voornamelijk de groepen 3 tot en met 7). Haar hart ligt in de groepen 6 en 7. Kleuters is toch echt een andere tak van sport, geeft ze aan. Anja geniet van alle warmte die ze regelmatig van kinderen ontvangt. Bijvoorbeeld door haar een dropje te brengen als ze een zere keel heeft. Tevens geniet ze, als ze ziet dat kinderen zich ontwikkelen en ineens de lesstof begrijpen. Ook kijkt Anja positief terug op de feesten die er in het verleden regelmatig zijn geweest, waaronder haar 25 jarig jubileum. Anja geeft aan dat ze, nu zij met pensioen gaat, meer tijd heeft om te ontspannen, zodat ze eens rustig een boek kan lezen of een lekker stuk kan gaan fietsen. De werkdruk in het huidige onderwijs gaat Anja niet missen. Ze hoopt dat er meer geld komt voor onderwijs om de werkdruk te verlagen en de juiste zorg aan de kinderen ten goede komt.

1 april
Ooit haalde Anja een 1-april-grap uit door de groep van haar collega binnen te lopen en te zeggen: “Let op! Vergeet je niet dat de kinderen vandaag in de pauze binnen moeten blijven, omdat er werkzaamheden op het plein plaatsvinden. Na ruim één uur heeft zij die leerkracht toch maar verteld dat het om een 1-april-grap ging.

Tip
Als tip voor haar collega’s geeft Anja aan: “Rustig doorgaan en genieten van de kinderen. Het kind moet op één blijven staan!”