ALBLASSERDAM – Bij bouwmarkt Hornbach aan de Kelvinring in Alblasserdam zat deze week een grote, zeldzame spin in een olijfboom. Dierenambulance Louterbloemen heeft de spin, een Macrothele calpeiana, opgehaald. Een medewerker van Louterbloemen vertelt: “De spin is in Nederland zeldzaam. Hij komt uit de zuidelijke landen en is in Spanje een beschermd soort. Voor mensen is hij niet giftig.” Nadat deskundig advies was ingewonnen, heeft Louterbloemen de gevangen spin weer vrijgelaten en ‘op redelijke afstand’ in de vrije natuur uitgezet.

 

Wikipedia: Macrothele calpeiana is een spinnensoort uit de familie Hexathelidae. De soort komt voor in Spanje, Italië en Noord-Afrika. Deze spin is een van de grootste Europese spinnen. Het mannetje wordt tot 3 cm en het vrouwtje nog iets groter. Het gif is niet dodelijk voor de mens. De satijnen zwarte kleur en de lange spintepels zijn zeer kenmerkend voor deze soort.

 

De spin die werd aangetroffen bij bouwmarkt Hornbach in Alblasserdam.