ALBLASSERDAM – De explosievenopruimingsdienst (EOD) heeft woensdagochtend 20 maart 2019 een aantal brandgranaten tot ontploffing gebracht in Alblasserdam. De explosieven waren aangetroffen tijdens werkzaamheden in een bosperceel langs het Kortland in Alblasserdam. Het ging volgens wijkagent Arjan de Haan om ‘een aantal Pantser brandgranaten’ uit de Tweede Wereldoorlog.

Update: inmiddels is bekend dat het ging om twaalf granaten en twee hulzen. De munitie is aangetroffen tijdens een onderzoek dat gaande is naar het wrak van een in de Tweede Wereldoorlog gecrasht vliegtuig in de polder Kortland achter de ijsbaan in Alblasserdam. De munitie was na de vondst opgeslagen in een veiligheidscontainer (VTVS) tot het moment dat deze tot ontploffing werd gebracht door de EOD. 

In de notulen van Burgemeester en Wethouders is te lezen dat er op 28 september 2019 een herdeking gepland staat. Het is dan 75 jaar geleden dat het vliegtuig is neergestort. “Portefeuillehouder Zandvliet en Burgemeester koppelen terug uit gesprek met Historische Vereniging, de heer Blom, Arjan Wemmers en vertegenwoordiging 609 squadron. 28 september 2019 staat de herdenking gepland. Er wordt dan een herinneringsbord onthuld. Het college wenst de periode van 28 september 2019 tot 75 jaar herdenking 4 mei 2020 in te vullen met een aantal activiteiten,” zo is te lezen.