ALBLASSERDAM – In Alblasserdam zijn afgelopen week opnieuw een sturen uit auto’s gestolen. Ditmaal uit een voertuig dat geparkeerd stond in de Akkerwinde en uit een auto die in de Roemer Visscherstraat stond. Uit de auto uit de Akkerwinde werd behalve een stuur, ook een navigatiesysteem ontvreemd. Volgens de gedupeerde is de sleutelcode van de auto op afstand uitgelezen en vervolgens gekloond. “Ik wil graag mensen hiervoor waarschuwen. De oplossing hiervoor is om de autosleutel op te bergen in een metalen blikje of een koektrommel,” zo laat de eigenaresse van de auto weten.

Autosleutels van moderne auto’s werken vaak draadloos en zijn daarmee te hacken. Criminelen hebben hier in de afgelopen periode al veelvuldig misbruik van gemaakt. Eén persoon scant bij de voordeur het signaal van de sleutel die in de woning ligt en de stuurt de onderschepte code naar de betreffende auto. De auto ‘denkt’ vervolgens dat de originele sleutel in de buurt is, waarmee het voertuig ontgrendeld kan worden. Door de sleutel op te bergen in een metalen doosje, wordt voorkomen dat de sleutel op afstand uit te lezen is.

Afgelopen maand vond in Alblasserdam ook al een soortgelijke diefstal plaats. Vanuit een auto, die geparkeerd stond in de Van Lennepstraat in Alblasserdam, werd in de nacht van zondag 10 op maandag 11 februari 2019 een stuur gestolen. Het stuur, inclusief airbag, werd gestolen uit een BMW 1-serie.

Mensen die iets hebben gezien of gehoord dat met de diefstallen te maken kan hebben, kunnen contact opnemen met de politie via het nummer 0900-8844.

De auto uit de Akkerwinde.

De auto uit de Roemer Visscherstraat. (Audi)

De auto uit de Van Lennepstraat (BMW).