OUD-ALBLAS – In Oud-Alblas zijn dinsdag 12 maart 2019 weer dode zwanen aangetroffen. In het totaal gaat het om tien zwanen. In ieder geval zes daarvan zijn een niet natuurlijke dood gestorven. Bij een aantal zwanen was de borst uitgesneden, bij sommige dieren was de nek gebroken en één beest had een schotwond. De tien zwanen werden dinsdag gevonden langs de Heiweg, de Zijdeweg en de Geerweg in Oud-Alblas. Ze zijn opgehaald door de dierenambulance van Vianen en omstreken. Wie de dieren heeft gedood en met welk doel dat is gedaan, is voor de dierenambulance nog een raadsel. Eind februari werden bij Oud-Alblas en Lexmond ook al dode zwanen aangetroffen.

Net als de vorige keer was er dinsdag bij een aantal zwanen borsten opengesneden. De dierenambulance heeft er melding van gedaan bij de politie, omdat zwanen beschermd zijn en niet zomaar gedood mogen worden.

Afgelopen vrijdag, 8 maart werd bij Groot-Ammers ook al een dode zwaan aangetroffen. De dierenambulance meldt daarover: “Dierenbeulen hebben opnieuw een zwaan vermoord. Deze keer troffen we op de Peppelweg in Groot-Ammers een dode zwaan aan. Daar mijn collega en ik het, gezien de verwondingen, niet vertrouwden, hebben we de zwaan eerst laten controleren door iemand binnen de organisatie en daarna bij een van onze dierenartsen. Uit de röntgenfoto’s bleek dat de zwaan niet geschoten was, maar de verwondingen wezen op steekwapens. Graag vragen wij iedereen goed op te letten en verdachte situaties direct te melden.”

Ook in voorgaande jaren werden in Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland zwanen mishandeld en gedood. In 2011, 2013, 2017 en 2018 kwamen er bij de dierenambulances meldingen binnen over gedode zwanen. Voor zover bekend zijn er nooit daders voor opgepakt.

Mensen die iets hebben gezien of gehoord dat met de dode zwanen te maken kan hebben, worden verzocht contact op te nemen met de politie via het nummer 0900-8844.