ALBLASSERDAM  – Manal Seitouf, een 34-jarige Syrische vrouw die sinds enkele jaren in Alblasserdam woont, is dit jaar gestart met een ‘kookproject’. Onder de naam ‘Kok Manal’ bereidt zij vanuit de Havenkerk aan de Ieplaan om de twee weken een maaltijd voor mensen in Alblasserdam. Inmiddels heeft zij al veertig klanten. Vrijdag 8 maart 2019 was het de vijfde keer dat zij voor Alblasserdammers aan de slag ging. Op het menu stond ditmaal salade, rijst, een gevulde saus met kip, paprika, mais, uien en champignons en een Syrisch toetje met sinaasappelsmaak en kokos. Kosten: 1,50 euro voor de salade, 4 euro voor het hoofdgerecht en 1,50 euro voor het toetje. Het geld dat na de onkosten nog overblijft, is bestemd voor arme Alblasserdammers.

Iets terugdoen
Manal Seitouf, die in Syrië kapster was, vluchtte vier jaar geleden naar Nederland. Samen met haar man en drie zonen woont zij in Alblasserdam. Onlangs is zij begonnen met de opleiding ‘huidverzorging’. Samen met de SIHVA (Stichting Interkerkelijke Hulp Vluchtelingen) kwam zij op het idee om te gaan koken voor mensen in Alblasserdam. Manal vertelt: “Ik ben Nederland en Alblasserdam dankbaar voor wat ik krijg en heb gekregen. Verder heb ik al bijna vier jaar een uitkering en wil hier iets voor terugdoen. Syrisch koken vind ik erg leuk en op die manier krijg ik ook meer contact met andere mensen.  Alles wat aan geld overblijft na de onkosten, gaat via de SIHVA naar de armere mensen in Alblasserdam.”

Om de twee weken
De maaltijden worden om de twee weken bereid door Manal en twee Syrische vriendinnen van haar. Haar man en zoon helpen mee bij de uitgifte, die plaatsvindt vanuit de Havenkerk.

Bestellen
Vrijdag 22 maart gaat de Alblasserdamse dertiger opnieuw koken voor haar dorpsgenoten. Wat er dan op het menu staat, is nu nog niet bekend. Dit zal binnenkort bekend gemaakt worden op de Facebookpagina ‘Kok Manal’. De bestellingen kunnen gedaan worden via Facebook of telefonisch via het telefoonnummer 06-24945029 (via Whatsapp mag ook). Het eten kan vrijdag tussen 16.30 en 18.00 uur afgehaald worden bij de Havenkerk in Alblasserdam.

Foto’s: Peter Stam.