ALBLASSERDAM – Vrijwilligers van de Stichting Groene Long en van knotploeg De Kievit hebben respectievelijk zaterdag 16 februari 2019 en maandag 18 februari wilgen en bomen geknot in Alblasserdam. Bij De Groene Long gingen zaterdag 22 vrijwilligers recreatiegebied Het Lammetjeswiel in om daar te knotten. De ochtend werd afgesloten met een lunch, een ei en Groene Long-soep. Maandag gingen de vrijwilligers van Knotploeg De Kievit aan de slag langs de Molenkade en Blokweerschekade in Alblasserdam.

De Kievit werd in het jaar 2000 opgericht door de nu 78-jarige coördinator Nik Blom. “We zijn in 2000 gestart met drie man en een kettingzaag. Intussen zijn we uitgegroeid tot een groep van 26 mensen, die veelal gepensioneerd zijn. Dit jaar knotten we weer zo’n duizend wilgen in de Alblasserwaard voor Waterschap Rivierenland,” aldus Blom.

De vrijwilligers gaan drie ochtenden in de week op pad. Zij komende de komende tijd onder meer in actie tijdens NL Doet in Papendrecht. Blom: “Het is voor alle deelnemers een hobby, waarbij ze lekker buiten bezig kunnen zijn. Wilgen knotten is een besmettelijk virus.”

De vergoeding die het waterschap aan de knotploeg geeft, gaat naar Natuur- en Vogelwacht ‘de Alblasserwaard’. “Daar betalen we onder meer ons gas, water en licht van.”

De takken van de 28 geknotte wilgen in Alblasserdam worden versnipperd naar de biogascentrale gebracht.

Mensen die zich willen aanmelden bij De Kievit om als vrijwilliger mee te doen, kan Nik Blom bereiken via het telefoonnummer 0184-652249.

Onderstaande foto’s van de werkzaterdag van De Groene Long zijn gemaakt door Dick de Groot.