ALBLASSERDAM – De reformatorische oratoriumvereniging ‘Cantate Domino’ heeft zaterdagavond 16 februari 2019 het 278 jaar oude oratorium Messiah van componist G. F. Händel tegen gehore gebracht in de Alblasserdamse Havenkerk aan de Ieplaan. Ruim 250 mensen kwamen op de uitvoering af.

Het oratorium van G.F. Händel werd in 1741 gecomponeerd. Marinda de Graaf van ROV Cantate Domino vertelt: “De Messiah bestaat uit een aantal losse Bijbelteksten uit het Oude en Nieuwe Testament. Het onderwerp van het oratorium is de persoon van Jezus Christus, de Messias. Het oratorium bestaat uit 3 delen: De profetieën in het Oude Testament met de aankondiging van de komst van de Messias, Zijn dood, opstandig en hemelvaart, en als laatste deel Zijn wederkomst.”

Het koor, dat onder leiding stond van dirigent Piet C. den Uil, werd begeleid door het Ars Musica orkest en organist Gerben Budding. Solisten van de avond waren sopraan Loes van Schothorst, countertenor Sebastiaan van Lingen, tenor Gerco Blom en bas Rutger van Oeveren.

Wikipedia oratorium
Een oratorium is een omvangrijk vocaal werk met een veelal geestelijke inhoud voor orkest, zangsolisten en koor, waarbij veelal een verteller de drager van de handeling wordt. In tegenstelling tot een opera heeft een oratorium geen decor en speciale kostuums en wordt er in een oratorium niet geacteerd op een scène. Als een oratorium het lijdensverhaal van Christus als onderwerp heeft, spreekt men van een passie. De naam ‘oratorium’ verwijst naar de plaats waar de eerste oratoria werden opgevoerd, het “Oratorio” van de Chiesa Nuova (Santa Maria in Vallicella) te Rome, waar de congregatie van de Oratorianen voor hun bijeenkomsten van gebed en ontmoeting deze nieuwe muziekvorm ontwikkelden. Het woord oratorium betekent plaats van gebed (bidkapel) en komt van het Latijnse werkwoord orare, bidden.