ALBLASSERDAM – De politie heeft woensdagmiddag 13 februari 2019 tussen 15.30 en 17.30 uur een snor- en bromfietscontrole gehouden op de carpoolplaats onder de Brug over de Noord bij Alblasserdam. Daarbij werd met een rollentestbank gemeten hoe hard de brommers en scooters konden rijden. “In verhouding met het aantal gecontroleerde voertuigen zijn er bijzonder veel processen-verbaal aangezegd,” zo laat de politie weten. In twee uur tijd werden ongeveer 40 voertuigen gecontroleerd en op de rollerbank gezet. Tien bestuurders kregen een boete, omdat hun scooter of brommer (veel) harder kon rijden dan is toegestaan. Er werd bekeurd vanaf een overschrijding van ongeveer tien kilometer per uur.

Boetes
Vier personen bleken te rijden zonder rijbewijs. Ook zij kregen een boete. Verder werden er boetes uitgedeeld voor te gladde banden, het niet tonen van een legitimatiebewijs, het niet dragen van een helm, het rijden zonder verzekering, het rijden zonder geldig kenteken en het niet stoppen voor het rode verkeerslicht. Tot slot probeerden twee scooterrijders aan de politie te ontsnappen door er snel vandoor te gaan, maar na een korte achtervolging met de politiemotoren konden beiden personen staande gehouden worden.

Tien bestuurders lopend verder
Tien scooters kregen een zogenoemde WOK-status (Wachten op keuren). Dit houdt in dat de scooterrijders niet meer op hun voertuig mogen rijden totdat zij hun scooter hebben laten keuren bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). De tien bestuurders moesten woensdag dus hun weg lopend vervolgen om binnenkort, op eigen kosten, een herkeuring in te plannen bij de RDW. Pas als het voertuig weer aan alle wettelijke eisen voldoet, mag er weer op worden gereden.

Kwetsbaar
Bromfietsers / scooterrijders zijn een kwetsbare groep. Slechts één procent van de deelnemers aan het verkeer rijdt op een brom- of snorfiets. Toch zorgen zij, volgens het Openbaar Ministerie, voor tien procent van alle dodelijke slachtoffers in het verkeer. En zorgen zij voor twintig procent van alle gewonden in het ziekenhuis. Is een brommer, scooter of snorfiets opgevoerd? Dan is de kans op een ongeval én aanzienlijke schade, nog groter. De maximum constructiesnelheid is voor een snorfiets maximaal 25 km/uur. Voor een bromfiets en scooter is die maximaal 45 km/uur.

Thumbs Up
Hoewel iedereen die bekeurd werd, baalde van de boete, nam een aantal jongeren, waarvan een aantal net een bekeuring had gehad, het toch sportief op door met de duimen omhoog met de twee motoragenten op de foto te gaan.