ALBLASSERDAM – De lekkage van de stof petrolad bij het bedrijf OTT Tanktransport in Alblasserdam is veroorzaakt door een te hoge temperatuur. Dat meldt OTT. Vrijdag werd geconstateerd dat de stof, die in een tank op trailer staat, zo’n dertig graden was, zo was op de meter af te lezen. De petrolad moest echter op ongeveer zeventig graden gehouden worden. In de nacht van vrijdag op zaterdag is de temperatuur opgelopen tot boven de 100 graden. Hierdoor is er overdruk in de container ontstaan, waardoor de stof in gasachtige vorm uit het voertuig wordt gespoten via een overdrukventiel en via een lekke pakking bij het mangat. De brandweer is bezig met het koelen van de tank. Dit gebeurt met water. Dit is een lastige klus, want de tank is juist goed geïsoleerd, waardoor de temperatuur niet snel daalt.

Verder heeft de brandweer zojuist een waterscherm opgezet, om verspreiding van de lucht te voorkomen. Daarnaast wordt geprobeerd om de stof over te pompen in een andere tankwagen.

Er is opgeschaald naar grip2. Vanuit de hele regio zijn hulpverleners opgeroepen om te komen koelen en de luchtkwaliteit te meten.

Even na 10.00 uur is er een nieuwe NLAlert verzonden. Hierin wordt gemeld dat de gezondheidsrisico’s nihil zijn. “De stank kan wel leiden tot overgeven of misselijkheid,” zo is in het bericht te lezen. Eerder werd in een NLalert gemeld dat het een giftige stof betreft en dat geadviseerd wordt om ramen en deuren gesloten te houden.

Verder is er een opvanglocatie geopend bij cultureel centrum Landvast. Dit is bedoeld voor mensen die vanwege stankoverlast niet in hun huis kunnen / willen blijven.

De tank waar de stof uitkomt is overigens niet van OTT zelf, maar werd door OTT voor een ander bedrijf warm gehouden. Dit andere bedrijf is vrijdagavond al geïnformeerd over het feit dat de temperatuurmeter niet goed leek te werken. De planning van dit bedrijf was om hier maandag naar te kijken.

Veiligheidsregio Utrecht meldt: “De stof waardoor de geur uit in de wordt veroorzaakt is een versnellingsbakolie. De gaat de isolatie van de tank afpellen om de tank te laten afkoelen. Daarnaast hebben zij waterschermen geplaatst om de geur neer te slaan. ^MW”

De stof veroorzaakt een sterke chemische lucht, die tot in de verre omtrek wordt waargenomen.

De jeugdwedstrijden bij VV Alblasserdam zijn afgelast.