ALBLASSERDAM – Ruim vijf maanden geleden werd bij de kruising Oude Torenweg / Vinkenpolderweg in Alblasserdam een grote lantaarnpaal omvergereden door een vrachtwagen. De paal is nog steeds niet vervangen. “Waarom moet dat zo lang duren? Wil de gemeente dit zo houden? Ik heb namelijk gemerkt dat er minder mensen afslaan en het rustiger is op de kruising. Alle gekheid op een stokje: ik denk dat het goed is om de lantaarnpaal te repareren,” aldus Jako Sterrenburg, raadslid voor de ChristenUnie in Alblasserdam.

Volgens Herman Schnitker, hoofd van de afdeling ‘buitenruimte’ bij de gemeente Alblasserdam, zit er een ‘behoorlijke levertijd’ op deze lichtmast, omdat het geen doorsnee mast is. De gemeente Alblasserdam laat verder in een reactie weten: “De lichtmast is al een keer eerder gerepareerd nadat hij was aangereden maar twee weken daarna gebeurde het opnieuw. Dat is aanleiding voor ons om hem te verplaatsen naar iets verder richting de rotonde. Bij die verplaatsing speelt Stedin ook een rol; zij moeten de aansluiting daarvoor iets verleggen. De verwachting is dat de nieuwe lichtmast over een paar weken geleverd zal worden en dan op de nieuwe plek wordt aangesloten.”

Weg 1,5 uur dicht
De lantaarnpaal werd op 1 september 2018 omver gereden door een vrachtwagenchauffeur. De bovenkant van de paal brak af en bleef aan stroomdraden boven de weg hangen. De paal kwam ook dermate scheef te staan, dat de politie de rijstrook ‘dorp uit’ afsloot en het verkeer ging regelen. Na anderhalf uur werden de stroomdraden los geknipt en de loshangende lampen naar beneden gehaald.

Eerdere schades na aanpassing kruising
De vrachtwagenchauffeur, die zijn gegevens bij de politie heeft achtergelaten, wilde file op de A16 en A15 ontwijken. Toen hij zag dat hij met zijn vrachtwagen niet mocht afslaan, wilde hij keren. Daarbij raakte hij de paal. De paal zou vrijdag ook al aangetikt zijn door een andere vrachtwagen. Een week eerder stond het verkeer bij de Oude Torenweg / Vinkenpolderweg ook al in de file vanwege een groot transport dat de onlangs vernieuwde kruising niet over kwam. En in augustus werd op dezelfde locatie de middengeleider kapot gereden.

“Alblasserdam wil woningen bouwen maar door deze prachtige kruising zijn de heistellingen haast niet te bereiken,” zo liet Adri Schouten weten. Foto: Adri Schouten.

 

Halverwege augustus werd de paal van de middengeleider al omver gereden.