ALBLASSERDAM – Vrijwilligers van de Alblasserdamse IJsclub (AYC) hebben in de afgelopen periode er alles aan gedaan om een mooie ijsvloer te krijgen bij de ijsbaan aan het Kortland. Ook donderdag 24 januari 2019 werd er weer hard gewerkt en werd geprobeerd om de baan sneeuwvrij te maken, zodat er bij vorst zoveel mogelijk ijs aan kan groeien. Tijdens het vegen van de baan zakten Henk Singewald en Hillebrand Beärda door het ijs en werd de poging om de baan sneeuwvrij te krijgen gestaakt. De kans dat er op korte termijn op de baan geschaatst kan worden, is, gezien de weersvoorspellingen, erg klein.

“De huidige stand van zaken is dat we te weinig ijs hebben. We hebben vanmorgen geprobeerd te vegen op de baan. Dat ging eigenlijk niet. We zijn er tenslotte ook met twee man door gezakt en daarna zijn we gestopt,” vertelt Hillebrand Beärda van de AYC.

Natuur moet meewerken
Beärda vervolgt: “De verwachtingen zijn nu ook dat het ijs verdwijnt. Vannacht krijgen we pak ‘m beet drie graden vorst. Afgelopen nacht zouden we er zes krijgen, maar we hebben er hooguit twee gehad. Die drie van aankomende nacht geloof ik eerlijk gezegd ook niet in en daarna is in de voorspelling voor de komende veertien dagen alle vorst verdwenen. En daarbij regent het warm water. We zijn er echt behoorlijk mee bezig geweest, maar ja, de natuur die moet meewerken he?”

Lekkage
In de afgelopen periode zijn de vrijwilligers druk bezig geweest met de voorbereidingen. Er moest bijvoorbeeld gezorgd worden dat het water op precies de goede hoogte kwam te staan. Verder was er sprake van lekkage. Hillebrand Beärda legt uit: “Door de warme, droge zomer zijn er scheuren ontstaan. Die klei was zo opgedroogd. Het leken wel krimpscheuren. Sommige waren wel dertig centimeter diep en tien centimeter breed. Hierdoor hadden we beduidend meer lekkage dan andere jaren. De gaten zijn dicht gestampt. Dat leverde toch veel arbeid op.”

Scherp blijven
Ondanks de, voor de ijsclub, minder goede weersvoorspellingen, blijft AYC de situatie in de gaten houden. Beärda: “Voor de lange termijn weet je niet wat er kan gebeuren, dus we blijven op scherp staan.”

Foto: Hillebrand Beärda.

Foto: Joke Veerman.