ALBLASSERDAM – De totale maansverduistering was maandagochtend 21 januari 2019, dankzij het heldere weer, goed te zien in Alblasserdam. De verduistering begon rond 04.30 uur. Van 05.45 uur tot 06.45 uur bevond de volle maan zich helemaal in de schaduw van de aarde. In dit uur kwam er via de dampkring van de aarde nog weel een beetje zonlicht op de maan. Hierdoor leek de maan wat roder van kleur te zijn (bloedmaan). Vanaf 06.45 uur kwam de maan langzaam maar zeker uit de aardschaduw tevoorschijn.

Over zesenhalf jaar is er in Nederland weer een maansverduistering te zien. Die verduistering is alleen niet vanaf het begint te zien. Over ruim tien jaar is er een totale maansverduistering van het begin tot het eind te volgen. Voorwaarde is wel dat het weer helder weer moet zijn.

Foto’s: Peter Stam. Ook foto’s gemaakt? Mail ze: info@alblasserdamsnieuws.nl

Foto-update: Jan Passchier, Matthé van den Berg, Johan Klos, Mel van La Parra en Sonja de Zwart.

 

De planeten Venus en Jupiter waren ook goed zichtbaar. (die twee boven de schoorsteen)

 

Foto-update: