NIEUW-LEKKERLAND – Hildo de Lange uit Nieuw-Lekkerland heeft woensdagavond 16 januari 2019 een koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Dirk van der Borg. Dit gebeurde tijdens de wekelijks korpsavond van de vrijwillige brandweer op de brandweerkazerne aan de Planetenlaan in Nieuw-Lekkerland. De Lange, werkzaam bij de luchthavenbrandweer van Rotterdam The Hague Airport, werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn werk als vrijwilliger bij de Nieuw-Lekkerlandse brandweer.

Hildo de Lange was vanaf 1990 tot 2019 als vrijwilliger actief bij de brandweer. Verder was hij bestuurslid van de personeelsvereniging en onder andere medeorganisator van de regionale pubquiz en het regionale brandweervolleybaltoernooi.

De Nieuw-Lekkerlandse brandweerman nam vrijdagavond 31 augustus 2018 afscheid van de brandweer.  De Lange werd toen opgepiept door de meldkamer. In de melding stond: “Hildo opkomen kazerne; tijd voor andere dingen”. Niet veel later kwam de brandweerman uit zijn woning aan de Moeraszegge gelopen. Tegelijkertijd kwamen Hildo’s collega’s met een brandweerwagen, met zwaailicht en sirene, de straat in gereden om hem op te halen.

“De tekst ‘tijd voor andere dingen’ in de melding heeft te maken met de mail die Hildo stuurde over zijn vertrek,” vertelde bevelvoerder Jan de Zwart. De Lange lichtte toe: “Ik maak tijd vrij voor andere dingen. Zo ben ik begonnen met een andere hobby: biljarten.” De Nieuw-Lekkerlander kijkt terug op een mooie tijd: “Het was een mooie, enerverende tijd met grote veranderingen. Ik heb het altijd naar mijn zin gehad.”

Foto’s: Molenlanden en Peter Stam.