ALBLASSERDAM – Aan het begin van deze maand was op Alblasserdamsnieuws.nl te lezen dat bewoners van de West-Kinderdijk in Alblasserdam een actie waren gestart om geld in te zamelen voor de aanschaf van een automatische externe defibrillator (AED). Zo’n apparaat wordt ingezet om het hart weer op gang te helpen bij een hartstilstand. Organisator Pieter Hartkoorn laat deze week weten dat het bedrag binnen is en dat de AED aangeschaft kan gaan worden. Tegelijkertijd meldt Ben Boom uit de Vondellaan in Alblasserdam een nieuwe actie in zijn buurt te zijn gestart om ook daar een AED aan te schaffen.

Voor de aanschaf van de defibrillator in de Vondellaan is in het totaal ruim 2700 euro nodig.  Via deze website kunnen mensen geld overmaken. Alle donaties zijn welkom.

In de afgelopen periode haalden bewoners van de Ruysdaellaan, de Frans Halslaan en de Adriaan van Ostadelaan in Alblasserdam ook al geld op voor de aanschaf van een AED. Begin januari is het apparaat aangeschaft en in de buurt opgehangen. De actie van de West-Kinderdijk is inmiddels ook succesvol afgerond.

Burgerhulpverlener
Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten van cruciaal belang. Omdat een ambulance over het algemeen pas na ongeveer tien minuten in Alblasserdam is na een melding, kunnen (burger) hulpverleners vóór die tijd het verschil maken. Iedereen die een diploma heeft om te reanimeren, kan zich als burgerhulpverlener aanmelden via deze website. Als er dan in de buurt van een burgerhulpverlener een melding van een reanimatie is, wordt diegene direct per sms of bericht in een app opgeroepen. De burgerhulpverlener gaat vervolgens op pad naar het noodgeval om daar, als de hulpdiensten er nog niet zijn, te starten met de reanimatie. Wie nog niet kan reanimeren, kan dit leren door zich aan te melden voor een cursus bij bijvoorbeeld deze stichting.

Ben je elders in Alblasserdam ook een actie gestart en wil je hulp via Alblasserdamsnieuws.nl? Stuur dan de info en de link naar de juiste donatiepagina door naar info@alblasserdamsnieuws.nl