ALBLASSERDAM – Anja Kroeze en haar 21-jarige zoon Dennis Messemaker uit Alblasserdam hebben deze week aangifte gedaan tegen de Alblasserdamse wethouder Peter Verheij. Wethouder Verheij citeerde op 5 januari 2019 op Twitter een bericht van het Reformatorisch Dagblad over de Nashvilleverklaring en schreef daarbij: “Mooi NL initiatief. Helder, duidelijk, publiek en (mooi en nodig) als uit één mond.” Anja en Dennis vertellen tegenover het AD dat de wethouder daarmee aanzet tot haat, discriminatie en geweld.

Dinsdagmiddag 15 januari 2019 vertelde Dennis bij Radio Rijnmond waarom hij aangifte heeft gedaan. Dennis, die zelf op mannen valt, vertelde: “We hebben aangifte gedaan om duidelijk te maken dat dit iets was, dat wij niet vonden kunnen. De Nashvilleverklaring an sich was kwetsend genoeg, maar toen de locoburgemeester zich op een publiek platform uitte dat hij het daarmee eens was, gingen de alarmbellen af, want in Alblasserdam voel ik me al een tijd niet veilig en dit hielp daar niet mee. En we wilden duidelijk maken dat dit iets was waar wij niet achter stonden. Eigenlijk willen we een streep trekken: tot hier en niet verder.”

Bedreigd
Verder zei Dennis dat hij regelmatig wordt nageroepen en uitgescholden. “Dat is allemaal al erg zat. Ik word ook vaak bedreigd. Meerdere malen is mijn leven bedreigd. En ik word vaak nageroepen om mijn seksualiteit. Eén keer ben ik zelfs korte tijd achterna gezeten. De woorden ‘vuile flikker’ zijn erg gebruikelijk. Het is allemaal niet heel fijn. Het is niet alleen een Alblasserdams probleem, maar ook een maatschappelijk probleem in het hele land. Als we hier in Alblasserdam aandacht aan kunnen geven, volgens misschien andere gemeenten ook.”

Gesprek en vlag
Aanstaande vrijdag heeft Dennis een afspraak met burgemeester Jaap Paans en wethouder Peter Verheij. “Ik wil dan duidelijk maken wat de opmerking van de wethouder aan kan richten en wat dit betekent voor mensen die nog in de kast zitten.” Op de vraag wat de gemeente kan doen om LHBT’ers zich veiliger te laten voelen, antwoordde Dennis dat hij graag ziet dat de regenboogvlag wordt gehesen. “Met een vlag doe je niemand pijn.”

Brief
Dennis heeft ook een brief gestuurd naar het gemeenteraad en de burgemeester en wethouders van Alblasserdam. Daarin schrijft hij: “Ik heb sinds het uitbrengen van de Nashvilleverklaring in Nederland in angst en verdriet meerdere malen getracht iets te schrijven en op sociale media te zetten. Maar dit uiteindelijk niet gedaan. Ik voelde en voel me verslagen, geschoffeerd en niet gehoord. Dit was gelijk een landelijk probleem, maar ik was blij met de aandacht die er meteen aan geschonken werd, al was ik teleurgesteld dat het nodig is.”

Stap naar achteren
Verder schrijft Dennis: “Binnen Alblasserdam voel ik me al sinds ik uit de kast ben steeds minder veilig. Het aanstaren daar gelaten, word ik regelmatig nageroepen en uitgescholden. Dit gebeurt eigenlijk wel overal, dus dit is iets wat jammer genoeg went. En uiteindelijk loop je dan toch met de schouders recht, trots door. Dit probleem was echter een probleem van de straat, de echte mannen mannen, die me nariepen. U kan zich dan ook mijn schok, woede en nogmaals angst voorstellen toen dit probleem prompt van de straat geplukt werd en in onze gemeente een politiek statement werd toen wethouder Peter Verheij uit hoofde van zijn ambt aan gaf het eens te zijn met de Nashvilleverklaring. Hij noemde dit zelfs “Een mooi NL initiatief…”. In dit geval durf ik te zeggen dat dit niet het Nederland is wat in 2001 met de legalisering van het homohuwelijk dacht in 2019 weer stappen naar achter te zetten. Binnen Alblasserdam voel ik me al sinds ik uit de kast ben steeds minder veilig.”

Betreuren
De gemeente Alblasserdam laat weten dat het bij de gemeente en wethouder nog niet bekend is dat er aangifte is gedaan. “Mocht dit zo zijn dan doen wij daar geen uitspraken over. Dat is dan een zaak van het Openbaar Ministerie. Als het om een klacht gaat, dan nemen wij die natuurlijk uiterst serieus. Dan treedt de klachtenprocedure in werking. Wethouder Verheij benadrukt dat hij het betreurt als hij mensen gekwetst heeft. Hij wil graag in gesprek en hij benadrukt ook dat voor hem iedereen gelijk is,” aldus een woordvoerster van de gemeente Alblasserdam.

Persoonlijke opvatting
Tot slot meldt Rijnmond dat de wethouder meldt dat de opmerkingen over de Nashvilleverklaring gezien kunnen worden als een ‘persoonlijke opvatting’. Volgens de gemeente heeft Verheij in zijn tweet proberen te onderstrepen dat hij het waardeert dat kerkelijk leiders het kerkelijk standpunt inbrengen in het maatschappelijk debat. “De citaten kunnen gezien worden als een persoonlijk opvatting van de wethouder. Dat laat onverlet dat de wethouder niemand heeft willen kwetsen.”

Het Openbaar Ministerie laat dinsdag 15 januari weten dat er nog niets bekend is over een standpunt van het OM.

Op vragen van Alblasserdamsnieuws.nl over de aangifte wil het tweetal niet reageren, omdat anderhalf jaar geleden een vraag via Facebook niet is beantwoord.

 

De Nashvilleverklaring is een document over het christelijk geloof, huwelijk en seksualiteit dat oorspronkelijk in 2017 in de Verenigde Staten is opgesteld. Met deze verklaring wilden de ondertekenaars, meest afkomstig uit orthodox en conservatief protestantse of evangelische kringen, een eenduidig conservatief christelijk geluid laten horen rond thema’s als homoseksualiteit, genderneutraliteit en transgenderisme. De ondertekenaars spreken zich uit tegen lgbt-seksualiteit, transseksualiteit, het homohuwelijk, polygamie, polyamorie, overspel en onkuisheid.

Ophef
Vrijwel direct na het uitbrengen van de verklaring in Nederland ontstond er landelijk, maar ook lokaal veel ophef over de verklaring. Vanuit de bredere samenleving en de kerk werd de verklaring bekritiseerd als transfoob en homofoob. In Nederland betuigden veel personen en instellingen na de publicatie van de Nashvilleverklaring hun steun aan de lgbt-gemeenschap en spraken zij hun afkeuring uit over toon en inhoud van de verklaring. Vanuit conservatief-christelijke hoek werd naar aanleiding van deze reacties aangegeven dat men vond dat het debat rond gender en homoseksualiteit verhard was tot een voor-tegen discussie met te weinig ruimte voor nuance.