NIEUW-LEKKERLAND – Zo’n 200 mensen uit Nieuw-Lekkerland hebben donderdagavond 10 januari 2019 meegedaan aan het politiespel ‘Boef in de Wijk’. Het spel werd samen met de politie gespeeld in de straten van Nieuw-Lekkerland, waar een ‘boef’ zich had verstopt. Agenten Nienke Gorissen en Gerco Gijsbers verzonden tijdens het spel via Whatsapp en via Twitter tips over verdachte personen en situaties op verschillende locaties in Nieuw-Lekkerland. Het spel werd vier keer gespeeld en vier keer werd de boef ontmaskerd.

Volgens agent Gerco Gijsbers was het ‘extreem druk’. “Normaal doen er ongeveer vijftig mensen mee. Nu 200.” Gijsbers kijkt terug op een zeer geslaagde avond, waarbij inwoners bewust zijn gemaakt van inbraakgevoeligheid en waarbij geprobeerd is de alertheid op verdachte zaken te verhogen. En dat de Nieuw-Lekkerlanders alert waren bleek wel. Gijsbers: “Iemand had gezien dat er een hek openstond bij een bedrijf. Er stonden diverse goederen klaar die zo meegenomen hadden kunnen worden. Zeer alert gemeld dus. De beveiliging werd gealarmeerd om het hek te sluiten.”

Doel van het spel
“Het doel van het spel is om bij inwoners de bewustwording over inbraakgevoeligheid en alertheid op verdachte zaken te verhogen. Te veel mensen leggen nog waardevolle spullen in de auto in het zicht. En de woning is te vaak onverlicht als het donker wordt. Daardoor is al snel duidelijk dat er niemand thuis is; ideale omstandigheden voor inbrekers,” schreef Gijsbers eerder deze week al op Facebook. Hij vervolgde: “Laat daarom een lampje aan als u weet dat u ’s avonds weg bent en leg geen waardevolle spullen in het zicht. Een ander doel is om inwoners te leren hoe ze een goede melding kunnen maken bij de politie.” Het spel begon om 18.30 uur vanaf de locatie ’t Waellant, Ooievaar 10 te Nieuw-Lekkerland. Mensen konden ook spontaan meedoen vanaf hun woning met een Twitteraccount. Het spel was rond 20.00 uur afgelopen.

Nieuwe actie
Of het spel binnenkort nog een keer in Nieuw-Lekkerland wordt gehouden, kan agent Gijsbers niet beloven. “Maar gelet op de grote hoeveelheid mensen die hier aanwezig was, ben ik wel aan het nadenken over een nieuwe actie.” Gijsbers was een aantal jaar geleden de eerste agent in Nederland die Boef in de Wijk speelde. Dat was toen in Hardinxveld-Giessendam. Ditmaal was de organisatie in handen van zijn collega Nienke. “We werken veel met politiestudenten, zodat zij er meteen van kunnen leren en het spel niet ten koste gaat van de normale politiecapaciteit op straat.”

Foto’s: IJda Blok en Dimme Verheij.