ALBLASSERDAM – Een 28-jarige man uit Alblasserdam is vrijdagmiddag 11 januari 2019 door de meervoudige kamer van de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. De Damdorper heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan het bezit van cocaïne, een pistool en 47 kogels.

De politie ging op 26 januari 2018 de woning van de man in, nadat iemand bij de politie had verteld dat er in het betreffende huis in Alblasserdam een pistool lag.

Doorgeladen
Tijdens de doorzoeking werden het wapen, de kogels en 13,1 gram cocaïne gevonden. Het pistool lag doorgeladen onder het kussen van de verdachte. De munitie werd in de kledingkast aangetroffen. De twintiger werd aangehouden en zat vier dagen in voorarrest. Na die tijd werd hij, in verband met zijn persoonlijke omstandigheden heengezonden, in afwachting van de rechtszaak.

Onveilig
In de rechtbank vertelde de man dat hij zich erg onveilig en angstig voelde in zijn huis en dat hij daarom een vuurwapen had aangeschaft. De cocaïne was volgens de Alblasserdammer niet voor de handel, zoals iemand bij de politie had verklaard, maar zou voor eigen gebruik zijn geweest. De man zei ‘goed verslaafd’ te zijn geweest. In zijn ‘slechte tijd’ zou hij zelf voor 500 euro per week aan drugs hebben verbruikt. Daar lagen allerlei nare ervaringen uit het verleden aan ten grondslag. Inmiddels is meneer niet meer verslaafd aan cocaïne en hoopt hij dit vol te gaan houden. “Ik hoop nooit meer terug te vallen, want ik wel zelf ook zo niet leven.” In de afgelopen periode heeft de Damdorper behandelingen ondergaan, is hij minder angstig en slaapt hij beter. Wel gebruikt hij nog cannabis om rustig te worden en goed te slapen. “Maar ook daar wil ik op termijn mee stoppen,” vertelde de man.

Eis
De officier van justitie vertelde dat er normaal een gevangenisstraf geëist wordt voor de zaken waarvan meneer werd verdacht, maar dat zij die nu niet zou eisen in verband met de persoonlijke omstandigheden en het feit dat deskundigen zeggen dat de 28-jarige verminderd toerekeningsvatbaar is. De officier eiste een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een werkstraf van 240 uur. “Dat betekent dat u van die zes maanden voorwaardelijke celstraf niets zult merken, tenzij u in de komende twee jaar opnieuw in aanraking komt met politie en justitie,” zo legde de openbaar aanklaagster uit.

Uitspraak
De meervoudige kamer van de rechtbank, die normaal gesproken na twee weken uitspraak doet bij dit soort zaken, deed vrijdag direct uitspraak. De rechtbank veroordeelde de Alblasserdammer tot de straf die het Openbaar Ministerie had geëist. Eén van de rechters vertelde: “Van de 240 uur taakstraf gaat nog wel acht uur af, omdat u vier dagen vast hebt gezeten. De straf is dus 232 uur taakstraf en een geheel voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van twee jaar. U heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan, als u het niet eens bent met de uitspraak.”