NIEUW-LEKKERLAND – De 13-jarige Lieke Stam uit Nieuw-Lekkerland heeft dinsdag 1 januari 2019 met haar nieuwjaarsduik in de rivier de Lek wellicht voor een nieuw jaarlijks evenement gezorgd. De eerste editie van de nieuwjaarsduik was namelijk een daverend succes. Bijna zestig mensen gingen te water en bij elkaar werd er zo’n 13.000 euro opgehaald voor kinderen in Nicaragua.

Goed doel
Het evenement werd in augustus ‘geboren’ met een soort grap. Liekes vader Arie daagde zijn kinderen op een sombere dag uit om tot aan het nieuwe jaar elke dag een duik te nemen in de Lek. De twee zussen en het broertje haakten uiteindelijk af, maar Lieke hield vol en sprong dinsdag voor de 136e keer de koude rivier in. In eerste instantie zou de tiener honderd euro van haar vader krijgen, maar al snel wilde de Nieuw-Lekkerlandse met haar actie geld ophalen voor tienermeisjes in het straatarme Nicaragua in Centraal-Amerika. Er zijn daar volgens Lieke veel ‘gebroken gezinnen’ en veel meisjes hebben volgens haar te maken met stiefvaders die over de schreef gaan. Deze kinderen wil zij graag helpen door geld op te halen voor de Stichting Actie voor Nicaragua, om huisjes te laten bouwen. Per huisje is er ongeveer 2000 euro nodig.

SBS6
De nieuwjaarsduik in de Lek vond dinsdag plaats in de achtertuin van Lieke. Vele tientallen mensen kwamen aanmoedigen of meezwemmen. De meezwemmers betaalden minimaal 25 euro voor de deelname. De actie van de Lekkerlandse tiener kreeg in de afgelopen weken al veel media-aandacht. Zij werd onder meer geïnterviewd door RTV Rijnmond en Het Kontakt. Dinsdag was een cameraploeg van SBS6 aanwezig voor opnames. Deze beelden worden vanavond bij Hart van Nederland uitgezonden. Na de duik in het ijskoude rivierwater waren er poffertjes en soep voor de aanwezigen.

Nieuwe traditie?
Kees de Mik van de Stichting Actie voor Nicaragua sprak na afloop van een groot succes en een ongelofelijke opbrengst. “Dit hadden we echt niet durven dromen. We gaan de komende tijd evalueren hoe alles gegaan is, maar het kan zomaar zijn dat een nieuwe traditie geboren is.” Lieke kreeg uit handen van De Mik een pak stroopwafels en vrijkaartjes voor zwembad De Lockhorst in Sliedrecht, zodat ze daar ook eens in warm water kan gaan zwemmen.

Alsnog sponsoren
Wie Lieke met haar actie alsnog wil sponsoren, kan een geldbedrag overmaken op rekeningnummer NL40 RABO 0175208204 (onder vermelding van ‘zwemmen voor Nicaragua’). Meer informatie over het project in Nicaragua is te vinden op www.actievoornicaragua.nl.

Lieke Stam (rechts) na haar nieuwjaarsduik in het ijskoude rivierwater.