ALBLASSERDAM – De brandweer van Alblasserdam is donderdagavond 27 december 2018 met spoed uitgerukt voor een melding van een gebouwbrand bij een bedrijf aan de Van Coulsterweg in Alblasserdam. In het pand, waar Dataplace en Viewcontrole gevestigd zijn, was in de hoogspanningsruimte / serverruimte een gasblusinstallatie geactiveerd. Ook werd er door medewerkers rook waargenomen. 

Omdat het ging om een hoogspanningsruimte en een gasblusinstallatie werden behalve de ‘normale brandweer’ ook de Adviseur Gevaarlijke Stoffen, medewerkers van Stedin en de officier van dienst van de brandweer ter plaatse gevraagd voor overleg. Verder liep bij het pand een medewerker van een bedrijf met een eigen ademlucht op de rug.

Even voor middernacht bleek dat er kortsluiting was ontstaan in een UPS (Uninterruptible Power Supply): een noodstroomvoorziening voor servers en computers. Het automatische blussysteem lijkt goed werk gedaan te hebben. De schade lijkt tot nu toe mee te vallen.

Een gasblusinstallatie is een blussysteem dat ingezet kan worden in ruimtes waar geen blusvloeistoffen gebruikt kunnen worden, zoals serverruimtes. Een dergelijke installatie wordt bij brand automatisch geactiveerd. Het systeem spuit dan een mengsel van onder andere stikstof en kooldioxide, zodat er een zuurstofarme ruimte ontstaat en de brand (als het goed is) uit gaat.