ALBLASSERDAM – Bij de vijf oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Kerkstraat in Alblasserdam zijn maandag 24 december 2018, tijdens Kerstavond, kaarsjes geplaatst. Dit werd gedaan door Rita Korevaar uit Alblasserdam, die daarmee meedeed aan de landelijke lichtjesactie. De kaarsjes zijn een eerbetoon aan gesneuvelde militairen.

315 locaties
De lichtjesactie startte in 2015 met een oproep van Dick Jansen uit Burgum. Via sociale media werd vanuit het hele land gehoor gegeven aan zijn oproep. Op 140 plaatsen in Nederland werden kaarsjes bij oorlogsgraven geplaatst. Nu, drie jaar later, werd er op 315 locaties meegedaan aan de actie.

Belangrijk
Rita Korevaar die in Alblasserdam de kaarsjes plaatste en haar dochter Judith Dalm die dit in Hendrik-Ido-Ambacht deed, vinden het belangrijk dat er aandacht blijft voor ‘hen die vielen’. “Het is een klein gebaar, maar belangrijk om de soldaten met een kaarsje te eren tijdens de kerstdagen. Als dank voor hun grootste offer: hun leven voor onze vrijheid.”

Erehof
Op de begraafplaats aan de Kerkstraat in Alblasserdam is achter de Oude Toren een erehofje met vier Nederlandse oorlogsgraven en een Belgisch oorlogsgraf. De Nederlandse graven zijn van Cornelis Aafjes (21 jaar), Willem Johannes Hardam (24 jaar), Willem Bastiaan van der Velden (29 jaar), Jacob Verhoeven (27 jaar). Het Belgische graf is van: John Noel Charles Marie van Daele (31 jaar). Wethouder Dorien Zandvliet schreef in mei een column over de gesneuvelde Belgische militair. Deze column in hieronder te lezen.

Op deze site is meer informatie over de lichtjesactie te vinden.

Tekst en foto’s: Peter Stam.