ALBLASSERDAM – Ondernemersfonds Alblasserdam en de gemeente Alblasserdam hebben voor 15.000 euro een website laten maken waarop een bedrijvenregister en aanbestedingen vanuit de regionale overheidsdiensten te vinden zijn. Op de website lokale-bedrijven.nl worden onder meer de (openbare) gegevens van de Kamer van Koophandel, Facebook en Google ingeladen. Voor de aanbestedingen van overheidsdiensten worden de gegevens via TenderNed automatisch opgehaald.

Het is de bedoeling dat bedrijven in Alblasserdam via de nieuwe website elkaar makkelijker kunnen vinden en automatisch op de hoogte gesteld worden van nieuwe openbare en onderhandse aanbestedingen vanuit de regionale overheidsdiensten.

Makkelijker communiceren
Het platform is een initiatief van het Ondernemersfonds Alblasserdam. Dick Bovekerk van het bestuur: “Het ondernemersfonds heeft een belangrijke bijdrage geleverd in het tot stand brengen van het bedrijvenregister Alblasserdam. Wij vonden dit belangrijk omdat wij sinds onze oprichting telkens werden geconfronteerd met incomplete adresbestanden van de bedrijven in Alblasserdam waardoor communicatie met de bedrijven zeer moeilijk of niet mogelijk was. Vanaf heden is iedereen in staat om elkaar te vinden en om in contact te komen met collega ondernemers.”

Meegefinancierd
De gemeente Alblasserdam heeft het platform voor de helft van het bedrag meegefinancierd. De gemeente betaalde, net als het ondernemersfonds, 7500 euro. Dit bedrag is bestemd voor de eenmalige kosten en voor twee jaar onderhoud van de website. Wethouder Peter Verheij: “De samenwerking tussen het ondernemersfonds en de gemeente heeft geresulteerd in dit platform, waarmee wij het local-for-local-principe stimuleren. De gemeente vindt het belangrijk een bijdrage te leveren aan een goed vestigingsklimaat” stelt wethouder Peter Verheij.

Openbare gegevens en privacy
Op de nieuwe website zijn niet alleen gegevens van lokale bedrijven te zien; men kan ook bij meerdere bedrijven tegelijk een offerte opvragen.  Op de website staan gegevens die online, bijvoorbeeld op kvk.nl, wel al te vinden waren, maar nu op één pagina bij elkaar zijn gezet. De gemeente Alblasserdam stelt in een persbericht dat er geen persoonsgegevens verzameld worden. De Kamer van Koophandel meldt echter dat het overnemen van bijvoorbeeld adressen van zzp’ers op een andere website van kvk.nl niet zomaar is toegestaan. “Bedrijven en instanties die gegevens gebruiken van jou als persoon dienen zich aan de AVG te houden. Dit geldt ook voor afnemers van gegevens uit het Handelsregister als dat persoonsgegevens betreft. Stel je bent zzp’er en je hebt een bedrijf aan huis. Dan is jouw bedrijfsadres waarschijnlijk gelijk aan je woonadres en wordt dat beschouwd als persoonsgegeven,” zo is te lezen op de website van de Kamer van Koophandel.

Postbus nemen
Wethouder Peter Verheij zegt in een discussie hierover op Twitter dat ZZP’ers die moeite hebben met het feit dat hun adres wordt getoond, daar maatregelen tegen kunnen nemen. Verheij: “Ik heb begrip voor het argument van privacy, maar je kunt ook als ZZP’er een postbus nemen en een zakelijk telefoonnummer (weet niet of KvK dit ook accepteert overigens), waarmee je je privéadres en nummer niet online hoeft te vermelden.”

Is niet mogelijk
De Kamer van Koophandel laat echter weten dat dit voor ZZP’ers niet mogelijk is. Omdat ZZP’ers niet in een brievenbus kunnen wonen, moet het echte vestigingsadres bekend worden gemaakt. Het opgeven van een vals brievenbusadres is zelfs strafbaar. Volgens een medewerker van de Kamer van Koophandel heeft het daarom geen zin om als zzp’er een postbus te nemen. Althans: voor de privacy maakt het niet uit.

Aangepast
Inmiddels heeft FFWD.digital uit Alblasserdam, die de website heeft gemaakt, besloten om de adresgegevens van eenmanszaken in een aantal gevallen toch weg te laten. “Op dit moment hebben wij ervoor gekozen om privacy voor eenmanszaken voorop te stellen. Mocht het voorkomen dat er geen Google Place is verbonden aan de plek waarop de KvK inschrijving is geregeld, dan laten wij de adresgegevens niet zien. Wij gaan ervan uit dat er dan geen bedrijfsmatige interesse is om de naam te verbinden aan het opgegeven adres,” zo is te lezen op lokale-bedrijven.nl.