ALBLASSERDAM – Aan het begin van dit jaar werd besloten om cameratoezicht in te voeren in Alblasserdam. Maandag 17 december 2018 is het zover en zullen drie camera’s doorlopend opnamen maken in het gebied tussen het Cortgene, het Raadhuisplein en de Dam in Alblasserdam. Aanleiding voor de invoering van het toezicht in de openbare ruimte waren vernielingen en mishandelingen in dit horecagebied in 2016 en 2017. In het afgelopen jaar namen die verstoringen af. Desondanks worden de camera’s wel geplaatst. “Invoering van cameratoezicht wordt gezien als een waarborg ter voorkoming van ordeverstoringen én als middel in de opsporing op het moment van en na een incident,” aldus de gemeente Alblasserdam in een persbericht.

Verder meldt de gemeente: “Belangrijk argument is verder dat het plaatsen van de drie camera’s een aanvulling is op de door particulieren en bedrijven in het gebied zelf geplaatste camera’s. Zo ontstaat een sluitend gebied met terugkijkmogelijkheden en ‘liveview’ door de politie in geval van incidenten.”

Toestemming Openbaar Ministerie
Voor het plaatsen van de camera’s is toestemming verleend door het Openbaar Ministerie onder de voorwaarde dat kenbaar wordt gemaakt aan het publiek dat men een camera-beveiligd gebied betreedt. Er worden daarom borden geplaatst en de gemeente publiceert erover op de gemeentepagina in De Klaroen.

Verbinding met meldkamer Rotterdam
Volgens de gemeente geven de camera’s een ‘vrij compleet beeld’ van het centrum in Alblasserdam. “Als dat nodig is, kan de politie de camera’s ook live bedienen De beelden kunnen worden bekeken in het politiebureau in Alblasserdam en het coördinatiecentrum van Basisteam Drechtsteden Buiten in het politiebureau van Papendrecht. Begin 2019 komt er een verbinding met de meldkamer in Rotterdam. Dan kan de meldkamer bij calamiteiten direct meekijken,” zo is te lezen in het persbericht.

‘Extra ogen op straat’
,,Cameratoezicht betekent extra ogen op straat. Het is een aanvulling op het bestaande toezicht door BOA’s en politie”, zegt burgemeester Jaap Paans die verantwoordelijk is voor openbare orde en veiligheid in Alblasserdam. ,,Dit extra toezicht is prettig voor bewoners en bezoekers van het centrum, maar ook voor de hulpverleners die op straat hun werk doen. De camerabeelden kunnen er bovendien voor zorgen dat we daders van strafbare feiten beter kunnen opsporen. ”

Wet
Het cameratoezicht voldoet volgens de gemeente aan de geldende wet-en regelgeving. “De camera’s zijn zo afgesteld dat ze alleen de openbare weg filmen en niet bij woningen en bedrijven binnen kijken.”

Zwarte dag
Eerder dit jaar werd het plan om camera’s op te hangen in de openbare ruimte, besproken door de gemeenteraad. Vijf van de zes actieve politieke partijen in Alblasserdam konden zich vinden in de plannen van de burgemeester. Alleen de D66 vond en vindt invoering geen goed idee. D66-fractievoorzitter Ramon Pardo sprak van een ‘dieptepunt’ en ‘een zwarte dag voor Alblasserdam’. Pardo zei toen: “Ik vind dit een zwart besluit. Een dieptepunt als het gaat om besluiten die genomen worden. Dat we op dit punt beland zijn in maatregelen in dit dorp, dat vind ik een zwarte dag voor Alblasserdam.” De D66’er ziet het liefst geen publieke bewakingscamera’s verschijnen in het centrum van het dorp. “Het tast het gevoel van vrijheid aan. In openbaar gebied worden de hele dag door mensen opgenomen. Onze fractie heeft daar moeite mee.”

Dorp aantrekkelijk houden
Herman Verweij van de VVD stelde dat het juist een zwarte dag zou zijn als in Alblasserdam horecagelegenheden de deuren zouden moeten sluiten, omdat de veiligheid niet meer gewaarborgd zou kunnen worden. “Er is ons veel aan gelegen om het dorp aantrekkelijk en veilig te houden. Cameratoezicht kan hieraan bijdragen.”