ALBLASSERDAM – Adrie van Tol (85) en Adrie van Tol – Kroon (84) uit de Groene Zoom in Alblasserdam zijn maandag 10 december 2018 65 jaar getrouwd. Burgemeester Jaap Paans ging maandag bij het briljanten echtpaar, dat nog steeds zelfstandig woont, op bezoek. Na zijn felicitatie namens het gemeentebestuur, overhandigde de burgervader een bos bloemen als cadeau.

 

Meneer Van Tol werd geboren in een huis aan de Koolsingel in Alblasserdam. Deze straat lag achter de Oranjestraat, in de buurt van de Polderstraat. Mevrouw werd geboren in Graafland / Groot-Ammers. De twee leerden elkaar in het Damdorp kennen. De ene Adrie werkte als melkboer en de andere Adrie werkte op de Havenstraat in de huishouding. “Ze maakte wel eens een praatje als ze langskwam. En ze spaarde voor de zending de doppen van melkflessen. Die doppen bracht ik bij haar langs. Daar was zij blij mee en ik had weer een praatje,” vertelt meneer.

Kinderen
In 1953 gaven Adrie en Adrie elkaar het jawoord in het oude gemeentehuis van Alblasserdam. Het echtpaar kreeg twee zoons en een dochter en heeft inmiddels vijf kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.

Twaalf uur fietsen
Meneer werkte onder meer als groenteboer, melkboer en bakker / broodbezorger. Het echtpaar woonde na het trouwen bij de ouders van mevrouw in, omdat er in die periode een grote schaarste aan woningen was. Nadat bij Verzinkerij Clements een vacature vrijkwam, waarbij de nieuwe werknemer een eigen huurhuis werd aangeboden, besloot meneer Van Tol om bij de verzinkerij aan de slag te gaan. “We kregen daardoor een huurhuisje langs de Oost-Kinderdijk, maar dat was niet voor lange duur. Een paar jaar later moest precies door ons huis een pijp aangelegd worden om zand op te spuiten voor de nieuwbouw in de wijk Kinderdijk. We kregen honderd gulden verhuisvergoeding. We zijn daarna verhuisd naar de Kerkstraat. Daar hebben we tien jaar gewoond. Later hebben we nog dik veertig jaar in de Von Lindernstraat in Alblasserdam gewoond. Inmiddels wonen we alweer tien jaar aan de Groene Zoom.”  Meneer werkte tot zijn 46e bij de verzinkerij. Daarna ging hij tot aan de VUT aan de slag bij machine –en koffieautomatenfabriek De Jong in Sliedrecht. Tot slot was meneer tien jaar hulpkoster in de Grote Kerk aan het Cortgene. Het echtpaar gaat daar nog steeds trouw naar de kerk.

Ouderenbezoek
Mevrouw zorgde in al die jaren voor het huishouden en de opvoeding van de kinderen. Daarnaast bezocht zij 27 jaar lang, voor de Hervormde Vrouwen Dienst (HVD), de ouderen in het dorp. Verder past zij al jarenlang wekelijks op de achterkleinkinderen en helpt zij tegelijkertijd nog bij haar dochter in het huishouden.

Volkstuin
Meneer had één grote hobby en dat was tuinieren. Dit heeft hij zo’n zestig jaar lang gedaan op zijn tuintje op het volkstuinencomplex aan de einde van de Plantageweg. Onlangs is hij daarmee gestopt vanwege gezondheidsproblemen. Adrie werd meerdere keren ‘tuinder van het jaar’ en sleepte in de afgelopen zes decennia tal van prijzen in de wacht met zijn tuin. Hoewel de Alblasserdammer is gestopt met tuinieren, is hij nog wel steeds actief als vrijwilliger bij het winkeltje bij de volkstuinen.

Feest
Het echtpaar hoopt het briljanten jubileum aanstaande zaterdag, in het bijzijn van de familie, in Alblasserdam te vieren.