KINDERDIJK – De Raad van State heeft het beroep van een lokale horecaondernemer Margaret Stierman van Windkracht4 tegen het bestemmingsplan Kinderdijk- Elshout ongegrond verklaard. Daarmee is het plan onherroepelijk geworden. Dat betekent dat de bouw van het nieuwe bezoekerscentrum definitief door kan gaan.

Het bestemmingsplan maakt onder meer de inrichting van het entreegebied en een bezoekerscentrum mogelijk in Werelderfgoed Kinderdijk. Horecaondernemer Stierman had bedenkingen bij de noodzaak en ruimtelijke impact van de bouwplannen. Zo zou er onvoldoende gekeken zijn naar bestaande locaties om het bezoekerscentrum in te vestigen. Ook vreesde zij omzet mis te lopen, omdat de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk bijvoorbeeld ook souvenirs mag verkopen in het bezoekerscentrum.

Volgens de Raad van State heeft de gemeente Molenwaard voldoende onderbouwd waarom een nieuw bezoekerscentrum nodig is. Ook zijn alle milieuaspecten meegewogen. Bovendien ziet de rechtbank geen gevaar voor de bedrijfsvoering van de ondernemer.

De gemeente Molenwaard is tevreden met de uitspraak van de Raad van State omdat er geen belemmering meer is om de plannen uit het bestemmingsplan te realiseren. “De veranderingen zijn nodig om de grote stroom toeristen aan Werelderfgoed Kinderdijk in goede banen te leiden en daarmee de druk op het dorp te verlichten,” zo stelt de gemeente Molenwaard.

Lees hier de volledige uitspraak van de Raad van State.

Er wordt inmiddels voorbereidingen getroffen voor de bouw van het bezoekerscentrum dat in het derde kwartaal van 2019 af moet zijn.