ALBLASSERDAM – Wethouder Peter Verheij van Alblasserdam staat op nummer vijf van de SGP-kieslijst voor de Provinciale Statenverkiezingen die volgend jaar gehouden zullen worden. Dat meldt de SGP in een persbericht. De kieslijst werd, na de ledenvergadering van afgelopen maand, vastgesteld door het bestuur van de provinciale SGP-afdeling. Provinciale Statenverkiezingen worden een keer in de vier jaar gehouden waarbij leden rechtstreeks door de stemgerechtigde inwoners van de provincie worden gekozen. De verkiezingen vinden plaats op 20 maart 2019.

Eerder werd al bekend gemaakt dat Nico de Jager MBA RBc (51) werd voorgedragen als SGP-lijsttrekker. Nico de Jager is momenteel fractievoorzitter van de gecombineerde SGP-ChristenUnie fractie in Sliedrecht, heeft zitting gehad in de Drechtraad en was formateur bij de vorming van de nieuwe Sliedrechtse coalitie.

Nummer 2 op de lijst is Gerard van de Breevaart (34) uit Hendrik-Ido-Ambacht, die vanaf 2016 als  fractieadviseur dicht betrokken is geweest bij de fractie. Nummer 3 is het in 2018 geïnstalleerde Statenlid drs. Johan Matze (47) uit Nieuw-Beijerland. Tot de recente herindelingsverkiezingen was hij SGP-fractievoorzitter van de gemeenteraad van Korendijk en is werkzaam als directeur-schoolbestuurder. Mr. Peter van den Berg uit Waddinxveen (44), nummer 4 op de SGP-kieslijst, is in het dagelijks leven juridisch adviseur en voormalig raadslid in gemeente Waddinxveen. Peter Verheij (38), wethouder in Alblasserdam, completeert de top-5.

De huidige Statenleden Servaas Stoop en Henk van Dieren nemen na veel jaren actief Statenlid te zijn geweest afscheid.

Een bijzondere taak van de leden van Provinciale Staten is het kiezen van de leden van de Eerste Kamer. Eerste Kamerleden of senatoren worden niet rechtstreeks gekozen, maar door getrapte verkiezingen: de inwoners van de provincies kiezen de Statenleden en dezen kiezen dan, vanaf 2019 samen met de leden van het Kiescollege voor de Eerste Kamer in Caribisch Nederland, de leden van de Eerste Kamer. De verkiezingen van Provinciale Staten zijn daarmee van direct belang voor de landspolitiek. De Eerste Kamerverkiezingen vinden uiterlijk drie maanden na de provinciale verkiezingen plaats.

V.l.n.r. Peter van den Berg (nr. 4), Johan Matze (nr. 3) Nico de Jager (nr. 1), Peter Verheij (nr. 5), Gerard van de Breevaart (nr. 2)