ALBLASSERDAM – Inspire2LiveChoir, het Alblasserdamse koor dat uitsluitend zingt voor projecten van de Kankerbestrijding, heeft deel genomen aan de auditie van het televisieprogramma Holland’s Got Talent (HGT) van RTL4. Het koor is in januari te zien bij RTL4. Daarnaast geeft het koor een aantal Kerstconcerten in deze regio met onder andere bariton Marco Bakker en een mannenkoor. Het doel waar Inspire2LiveChoir en het zusterkoor Choir4Hope voor zingen is de stichting Support Casper, een stichting van prof. Dr. Casper van Eijck waarover momenteel veel nieuws naar buiten komt met goede berichten in de strijd tegen alvleesklierkanker.

 

Dirigent Peter Overduin vertelt met veel enthousiasme over de concerten maar ook de activiteiten die de leden van de beide koren organiseren om zoveel mogelijk geld voor de kankerbestrijding bij elkaar te brengen. Zo zijn er fietsteams die de Mont Ventoux en de Alp d’Huez beklimmen, is er een heel actief createam dat allerlei spulen verkoopt maar ook activiteiten als de verkoop van speculaaspoppen, planten, wijn, cupcakes en de wandel-fietstochten brengen veel geld in het laatje.

 

Het koor is zeven jaar geleden opgericht met het doel geld in te zamelen voor projecten als Pink Ribbon, Kika en lymfklierkanker. Inmiddels zijn er al flink wat cheques overhandigd met een totaal bedrag van meer van € 800.000 in de afgelopen ruim zeven jaar. Begin volgend jaar is er een concert in De Doelen te Rotterdam, waarbij de uiteindelijke cheque van 2018 aan de Stichting Support Casper wordt overhandigd.  Na de zomervakantie stond de teller voor Support Casper al op ruim 100.000 euro en Peter verwacht een mooi bedrag op de cheque te kunnen schrijven. Hij verwacht tevens dat de totale opbrengst van bijna 8 jaar Inspire2LiveMusic (van de koren Inspire2LiveChoir en Choir4Hope) dan rond het miljoen zal liggen. Choir4Hope is het zusterkoor uit de omgeving Barneveld dat ruim vier jaar geleden werd opgericht.

 

HGT

In de loop van 2018 heeft het koor auditie gedaan voor Holland’s Got Talent. Het werd een bijzondere avontuur, waar ruim 140 koorleden aan deel namen. Niet in de laatste plaats door de doelstelling van het koor maar ook omdat er een bijzonder optreden werd neergezet. Hoe, dat moeten de kijkers zelf maar beoordelen in januari.

 

VEEL KOORLEDEN

De basis voor het Inspire2LiveChoir werd ruim zeven jaar geleden gelegd tijdens een benefietconcert in de Bethlehemkerk in Papendrecht. Een benefietconcert bedoeld voor de realisatie van een hyperthermische scan in het Erasmus MC. Een wens van Bianca Baijens uit Alblasserdam die onderzoek deed naar baarmoederhalskanker. Bianca is overleden aan deze ziekte en haar ouders hebben haar laatste wens in vervulling doen gaan. Daarnaast streed Karin, de echtgenote van dirigent Peter Overduin, al jaren tegen uitgezaaide borstkanker.

 

Het succes van het benefietconcert en de gedachte dat er in Nederland geen koor was dat uitsluitend zingt ten behoeve van de kankerbestrijding, bracht Peter en Karin op het idee een dergelijk koor op te richten. Ze plaatsten een oproep in de kranten voor koorleden en tijdens de eerste oefenavond op 7 april 2011 kwamen maar liefst 145 belangstellenden uit de wijde omgeving. Te veel om hen te laten oefenen in een bijzaal van de Ontmoetingskerk in Alblasserdam en daarom werd besloten de repetities te houden in de kerk zelf. De echtgenote van Peter, Karin is eind vorig jaar overleden en haar uitdrukkelijke wens was dat het koor vooral door zou gaan met de concerten en het inzamelen van geld voor de kankerbestrijding.

 

CONCERTEN

De koren en hun doelstelling krijgen steeds meer bekendheid, aangezien de concerten door heel Nederland maar ook in het buitenland worden gegeven. Daarbij krijgen de koren ondersteuning van gerenommeerde pianisten zoals Jan Vayne. Organist André de Jager is de vaste begeleider op het orgel en sopraan Annelies Schep is de zangcoach van het Alblasserdamse koor. Zij treedt tevens regelmatig op tijdens concerten. Zowel Inspire2LiveChoir als Choir4Hope hebben nog diverse concerten in de agenda staan zoals Inspire2LiveChoir op 8 en 14 december in resp. Papendrecht en Zwijndrecht. Tijdens het kerstconcert in de Bethlehemkerk te Papendrecht op 8 december spelen Arjan en Edith Post op de trompet, zingt bariton Marco Bakker en treedt het Oost-Nederlands mannenkoor op. De burgemeesters van beide gemeenten, Aart-Jan Moerkerke van Papendrecht en Dominic Schrijer van Zwijndrecht bevelen deze concerten warm aan en de hoop is uiteraard dat er flink bedrag aan de Stichting Support Casper kan worden overhandigd.

Op 2 februari 2019 is er voor de koren weer een hoogtepunt. Zij zijn uitgenodigd om tijdens een benefietconcert van de stichting Raak een Snaar in het Concertgebouw in Amsterdam het finalenummer te zingen.