ALBLASSERDAM – Een politieagent uit Alblasserdam is maandag 3 december 2018 door de rechter in Dordrecht veroordeeld, omdat hij drie maanden geleden dronken door het Damdorp heeft gereden. De agent, die na het voorval direct op non-actief is gesteld door zijn werkgever, hoort één dezer dagen of hij bij de politie mag blijven werken of dat hij wordt ontslagen. De veertiger heeft volgens de rechtbank met 5,5 keer te veel alcohol op in een auto gereden. In die auto zou ook het dochtertje van de man gezeten hebben. Doordat de aan alcohol verslaafde Alblasserdammer zó dronken was, herinnert hij zich zelf helemaal niets meer van het voorval. “U bekent niet, maar ontkent ook niet,” concludeerde de rechter.

Buren van de man zagen dat de man beschonken wegreed en belden uiteindelijk 112. Niet veel later kwam de politie ter plaatse en werd er een blaastest afgenomen. De rechter vertelde: “U blies maar liefst 1210 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht, terwijl 220 microgram het maximum is.” De Damdorper heeft een alcoholprobleem en wordt daar inmiddels voor behandeld. Hij is erg gemotiveerd om van zijn verslaving af te komen.

Twijfels
Aan het einde van de zitting vertelde de man dat hij nog wel twijfels heeft over wat zijn collega’s in het proces-verbaal hebben gezet. Er werd geschreven dat de motorkap van de auto nog warm was. “Laat ik voorop stellen dat als ik wat verkeerds heb gedaan, ik straf moet hebben, maar er is nu wat opgeschreven om dingen recht te schrijven. Volgens de verklaringen van buren zou ik twee keer 300 meter hebben gereden. Ik heb dit al een paar keer gereconstrueerd, maar die motorkap is van zo’n kort stukje echt niet warm. Dit is zo opgeschreven om de zaak rond te krijgen en dat is kwalijk.”

Topscoorder van vandaag
De officier van justitie begon vervolgens met haar requisitoir. Zij vertelde dat zij, ondanks dat meneer het zelf niet meer weet, ervan overtuigd is dat er in een auto gereden is onder invloed van alcohol. “Als ik dan zie hoeveel meneer gedronken heeft, denk ik bij mezelf: nou meneer is wel de topscoorder vandaag en dat is niet in de positieve zin. Ik maak me daar ernstig zorgen over. Ik ben wel blij om te horen dat u actief hulp aanvaardt en dat u met uw verslaving aan de slag bent gegaan.”

Strafeis
De openbaar aanklaagster eiste vervolgens een werkstraf van tachtig uur, waarvan twintig uur voorwaardelijk en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Tot slot eiste het Openbaar Ministerie (OM), ondanks dat de reclassering de kans op herhaling als ‘laag’ inschat, een meldplicht bij de reclassering.

Uitspraak
De rechter deed direct uitspraak en ging grotendeels mee in de eis van het OM. “De warme motorkap laat ik buiten beschouwing, maar de rest in het dossier is voor mij voldoende om het feit wettig en overtuigend bewezen te achten.” De rechter legde de gevraagde taakstraf en rijontzegging op. “Het enige dat ik niet ga doen, is die meldplicht bij de reclassering opleggen. De reclassering zelf geeft daar geen aanleiding toe en u bent hartstikke gemotiveerd en de behandeling loopt al. Ik zal u daar dus niet verder mee belasten.”

De Damdorper heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Als hij dat niet doet, is de uitspraak definitief.