ALBLASSERDAM – In natuurgebied De Gorzen in Ridderkerk is donderdagavond 22 november 2018 een antiterrorisme-oefening gehouden. Dit bleef in Alblasserdam niet onopgemerkt, want tijdens de oefening werd ook een politiehelikopter ingezet. Omdat De Gorzen direct aan de overkant van de rivier de Noord ligt, was de heli luid en duidelijk aanwezig. Ook was vanaf de Oost-Kinderdijk en de West-Kinderdijk goed te zien hoe de helikopter het gebied met een schijnwerper verlichtte. In het natuurgebied werd onder andere de DSI (Dienst Speciale Interventies) ingezet. (zie foto’s)

De hele dag werd op verschillende plekken in het land een grote antiterrorisme oefening gehouden. Het ging realistische oefeningen, waar een groot aantal deelnemers, tegenspelers en lotusslachtoffers verspreid over Nederland aan deelnam. Het scenario was gebaseerd op een aanslag en de gevolgen daarvan. De focus van de oefening lag daardoor niet alleen op de inzet door zogenoemde ‘first responders’ (hulpdiensten) maar juist ook op het bijbehorende landelijke opsporingsonderzoek naar de daders. Zeven eenheden deden hier samen met de KMar, de Veiligheidsregio en het Openbaar Ministerie aan mee.

“Als politie doen we er, samen met vele anderen, alles aan om een aanslag te voorkomen”, zegt gemandateerd portefeuillehouder Nicole Bogers. “Tegelijkertijd is het dreigingsniveau nog steeds substantieel, wat betekent dat de kans op een aanslag reëel is. Tijdens grote incidenten (zoals een aanslag) hebben verschillende politieonderdelen, maar ook hulpdiensten een belangrijke taak. Het is essentieel dat zij goed op elkaar zijn ingespeeld. Samen trainen en oefenen op extreem geweld-scenario’s is daarom van levensbelang.”