ALBLASSERDAM – Sinterklaas en zijn zwarte pieten zijn zaterdag 17 november 2018 warm onthaald in het zonovergoten Alblasserdam. Vanaf 14.00 uur stroomde het gebied rondom de Alblasserdamse Haven vol met honderden kinderen, al dan niet begeleid door ouders en grootouders. Rond 14.30 uur kwam de stoomboot met de sint en zijn pieten luid toeterend de haven in gevaren. De goedheiligman werd van harte welkom geheten door burgemeester Jaap Paans, die vooraf al een aantal sinterklaasliedjes met de aanwezigen had gezongen.

Lopend langs de kade viel de mijter van sinterklaas op de grond. De burgemeester hielp de sint met het weer opzetten van het hoofddeksel.

Muziek
Op het podium bij het amfitheater werden door de band en door kinderen van basisschool Het Palet liedjes gezongen. Het school heeft een koor dat tot stand is gekomen vanuit muziekcentrum Forte en de impulsregeling ‘muziek’. Deze regeling is een rijkssubsidie die bedoeld is om muziek in het basisonderwijs aan te jagen.

Winnaars
Verder werden op het podium de winnaars van de kleurplatenwedstrijd bekendgemaakt. De winnaars Sacha van Wijnen (11), Mae van Duin (3) en Luuk Tuijtel (5) kregen een cadeau overhandigd. De burgemeester kreeg een nieuwe, gerestaureerd gemeentehuis van marsepein cadeau.

170 kilo strooigoed
Na de prijsuitreiking vertrok sinterklaas, samen met de burgemeester per koets naar het Makado. Ook onderweg en in het winkelcentrum werden vele handen geschud en pepernoten uitgedeeld. Zwarte Pieten deelden in het totaal 170 kilo strooigoed uit aan de kinderen.

Ondanks de landelijke ophef over zwarte piet, is het kinderenfeest in Alblasserdam goed en zonder wanklank verlopen.

Afscheid
Tot slot namen twee personen afscheid. De 72-jarige Dirk Verschoor uit Nieuw-Lekkerland hielp 42 jaar bij het organiseren van de intocht en deed dat dit jaar voor het laatst. Dirk: “Ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan. Nu het nog kan, wil ik alles goed over kunnen dragen aan mijn opvolgers. Dit is het juiste moment om te stoppen. En al die blije gezichten op deze stralende dag zijn voor mij een cadeautje. Daar doe ik het voor.” Ook de 77-jarige Arie Rolloos uit Nieuw-Lekkerland, die 36 jaar lang de rol van sinterklaas vertolkte in deze regio, was zaterdag voor de laatste keer actief als Sint. Zijn rol wordt volgend jaar overgenomen door een andere Sint, die, zoals het er nu naar uitziet, per paard in Alblasserdam zal arriveren.

De twee middelste personen waren dit jaar voor het laatst actief bij de sinterklaasintocht. De 72-jarige Dirk Verschoor uit Nieuw-Lekkerland (tweede van links) hielp 42 jaar bij het organiseren van de intocht. Dirk: “Ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan. Nu het nog kan, wil ik alles goed over kunnen dragen aan mijn opvolgers. Dit is het juiste moment om te stoppen. En al die blije gezichten op deze stralende dag zijn voor mij een cadeautje. Daar doe ik het voor.” Ook de 77-jarige Arie Rolloos uit Nieuw-Lekkerland, die 36 jaar lang de rol van sinterklaas vertolkte in deze regio, was zaterdag voor de laatste keer actief als Sint. Zijn rol wordt volgend jaar overgenomen door een andere Sint, die, zoals het er nu naar uitziet, per paard in Alblasserdam zal arriveren.