PAPENDRECHT – Afgelopen week is de nieuwe ambulancepost aan de Vliedberg in Papendrecht, op de grens met Sliedrecht, feestelijk geopend. De opening werd verricht door directeur Hans Janssen van de Regionale Ambulancevoorziening Zuid-Holland Zuid, burgemeester Aart-Jan Moerkerke van Papendrecht en wethouder Geràldo  Janssen van de gemeente Strijen. Laatstgenoemde was aanwezig namens het regionale samenwerkingsverband van omliggende gemeenten. Nadat het lint was doorgeknipt, werden de sirenes van alle opgestelde ambulances aangezet en werd er geproost.

Op de groei
De ambulancepost verhuisde volgens planning van de Kattestaart in Papendrecht naar de nieuwe locatie, aan de Vliedberg. Hans Janssen: “Ons nieuwe pand in Papendrecht is op de groei gebouwd. Het heeft verdeeld over twee bouwlagen een garage met wasplaats, vijf uitrukdeuren, een personeelsverblijf en kleedruimtes. Door de jaarlijks stijgende vraag naar ambulancezorg, is onze post in Papendrecht de afgelopen jaren gegroeid van twee naar drie ambulances overdag en ‘s avonds; en zelfs van twaalf naar vierentwintig medewerkers. De vestiging aan de Kattestaart is daardoor na vijftien jaar te klein geworden. Het is een huurpand dat geen uitbreidingsmogelijkheden had.” Het nieuwe pand is eigendom van de ambulancedienst.

Bereikbaarheid
Volgens Janssen leidt de positie van de nieuwe uitrukpost langs de A15 tot een nog betere spreiding van ambulances over de regio. Naast Papendrecht wordt ook Sliedrecht wat sneller bereikbaar. Voor Alblasserdam daarentegen worden de aanrijdtijden gemiddeld juist iets langer. Bij meldingen in Alblasserdam worden met name de ambulances vanuit Papendrecht of vanaf de nieuwe ‘satellietpost’ bij Streefkerk op pad gestuurd. In de praktijk blijkt de aanrijdtijd iets te zijn toegenomen. De aanrijdtijden vallen nog wel binnen de wettelijke normen.

Afstanden
De extra afstand die vanuit Papendrecht moet worden gereden naar bijvoorbeeld een melding op de Dam in Alblasserdam is ten opzichte van de oude post ongeveer 1,7 kilometer. De oude route was 5,9 kilometer lang en de nieuwe route 7,6. De kortste route vanaf de nieuwe satellietpost aan de Middenpolderweg in Streefkerk naar de Dam in Alblasserdam bedraagt 8,7 kilometer. De route via de N481 is 11,6 kilometer.

Eigen oprit naar A15?
Bij een uitruk vanuit de nieuwe post in Papendrecht naar Alblasserdam, moet er eerst een stukje door Sliedrecht gereden worden om daarvandaan de A15 op te rijden. Over eventueel een eigen doorsteek naar de A15 vertelt Hans Janssen van de ambulancedienst: “Dat is voorlopig nog niet voorzien. Bovendien duurt dat wel even om zoiets te realiseren. We gaan eerst kijken hoe het zich ontwikkelt en als er nieuwe inzichten zijn gaan we dat op een dynamische manier ter discussie stellen.”

Foto’s: Peter Stam.

Leo Roubos van RTV Dordrecht maakte onderstaande filmpje.