ALBLASSERDAM – De 85-jarige Jaap den Boef en de 80-jarige Hannie den Boef – Nijland uit de Jan U. Smithof in Alblasserdam zijn deze week zestig jaar getrouwd. Burgemeester Jaap Paans ging maandag 12 november 2018 bij het jubilerende echtpaar op felicitatiebezoek en nam als cadeau een grote bos bloemen mee.

Brug
Jaap werd geboren in een huisje langs het Zuiderstek in Alblasserdam en Hannie kwam in Hengelo ter wereld. Toen mevrouw twaalf jaar oud was, verhuisde zij naar Ridderkerk, omdat haar vader daar een betere baan kon krijgen. Zo’n vijf jaar later ontmoetten Jaap en Hannie elkaar voor het eerst op de Brug over de Noord. Mevrouw vertelt: “Ik fietste elke zondagavond met een vriendin over de brug. We kwamen toen drie jongens tegen, waaronder Jaap.”

Niet dat ik hem zo leuk vond…
Twee weken later fietste mevrouw opnieuw over de brug en kwam twee van de drie jongens tegen. Jaap was er niet bij. Meneer vertelt: “Ik lag in het sanatorium; het marinehospitaal, omdat ik een vlekje op mijn long had. Ik zat in die tijd bij de marine in militaire dienst.” Mevrouw vervolgt: “Ik vroeg aan de andere twee jongens waar de derde jongen was. Niet dat ik hem zo leuk vond, want dat kwam later pas. Toen de jongens vertelden waar hij was, vond ik dat zielig en ben hem gaan schrijven. Daarna hebben we een afspraakje gemaakt, maar dat verliep anders dan gepland.”

Straf
Meneer gaat verder: “Ik mocht tijdens het weekend dat ik met Hannie had afgesproken niet naar huis, want ik had straf. Ik liep namelijk in mijn burgerkloffie rond, omdat mijn militaire uniform niet goed meer paste. Toen dat werd gezien, kreeg ik drie dagen ‘lichtarrest’, waardoor ik niet naar huis kon. We hadden toen nog geen telefoon, dus ik kon niet afbellen.”

Kinderen
Later spraken de twee alsnog met elkaar af en in 1958 gaven de twee elkaar het jawoord in Ridderkerk. In de loop der jaren kreeg het echtpaar vijf kinderen. Intussen zijn er ook al dertien kleinkinderen, negen achterkleinkinderen en zijn er ook nog eens drie achterkleinkinderen op komst.

Modelmaker en tafeltennis
Meneer Den Boef werkte als modelmaker bij scheepsbouwer Smit in Kinderdijk. Later ging hij aan de slag bij als modelmaker bij Dubbelman in Slikkerveer. “Van bijna elk schip werd een model gemaakt.” In zijn vrije tijd heeft de Damdorper veel getafeltennist en nog steeds is de tachtiger bijna elke vrijdag te vinden in De Klipper in Nieuw-Lekkerland voor een potje tafeltennis.

Vrijwilligers
Verder is zowel meneer als mevrouw Den Boef wekelijks nog actief als vrijwilliger bij Swinhove in Zwijndrecht. Samen zetten zij de tafels klaar voor het eten, helpen ze met de bediening en ruimen ze de boel weer op. Mevrouw: “Daar zijn we elke dinsdag een hele dag zoet mee.” Meneer vertelt lachend: “Ik zeg dan wel eens: ‘we gaan weer naar de oudjes’, maar die oudjes zijn soms nog jonger dan ik zelf ben, haha. Je kunt beter voor iemand zorgen, dan dat er voor je gezorgd moet worden.”

Vakantie
Meneer en mevrouw zijn naar eigen zeggen ‘kerngezond’. Ze gaan nog graag samen op vakantie. In het verleden hebben zij veel werkvakanties gedaan in Frankrijk. Daar waren zij gastheer en gastvrouw. Verder heeft het echtpaar vaak gekampeerd met de tent en caravan.

Cheque
Afgelopen zaterdag werd het diamanten huwelijk gevierd in Swinhove. Als cadeau van de familie, vrienden en kennissen hebben Jaap en Hannie een waardebon ontvangen voor een volgende vakantie in Spanje.