KINDERDIJK – Een aantal molenbewoners heeft zaterdag 10 november 2018 kaarten uitgedeeld aan toeristen in Kinderdijk. Op de kaarten staat de tekst (vertaald uit het Engels) “Bedankt voor je bezoek. Wij wonen hier al eeuwen. 600.000 toeristen per jaar, 60 bewoners. Verhouding 10.000 tegen 1. #Overtoerisme”.  Volgens molenbewoner Peter Paul Klapwijk neemt de overlast van toerisme toe bij het Werelderfgoed Kinderdijk. Klapwijk schrijft in een persbericht aan de media: “Toerisme overkomt ons en heeft grote gevolgen voor ons Werelderfgoed en voor onze leefomgeving.”

Overvloed
Peter Paul Klapwijk, die tot vorig jaar als ‘hoofd communicatie’ juist nog verantwoordelijk was voor de PR van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK), somt de problemen in zijn persbericht op: “Een overvloed aan mensen op en buiten de paden, niet één rondvaartboot maar vier, niet twee bezoekmolens maar drie, openingstijden die worden uitgebreid, parkeeroverlast in het dorp. En het grootste bezwaar is dat er geen overleg plaatsvindt.”

Afspraken nakomen
Klapwijk vervolgt: “Ondanks afspraken daartoe in een bewonersovereenkomst uit 2017 worden de bewoners niet betrokken bij het maken van plannen. In het afgelopen jaar is bijvoorbeeld een nieuwe rondvaartboot gaan varen langs de molens van de Nederwaard. Openingstijden zijn verruimd. Riet wordt gemaaid ten behoeve van fotograferende toeristen. Zonder voorafgaand overleg. De directie van de SWEK (Stichting Wereld Erfgoed Kinderdijk) vaart zijn eigen koers, gericht op meer toeristen. Niet op meer kwaliteit met begrip voor de belangen van de molenaars. Terwijl we, ook volgens diezelfde overeenkomst, een wezenlijk onderdeel van het Werelderfgoed vormen.”

Wat kan het gebied aan?
Peter Paul Klapwijk vindt dat de SWEK gehouden moet worden aan de overeenkomst. Verder vindt hij dat de gemeente meer toezicht moet houden op de gang van zake. “Ook het beleid van de SWEK moet tegen het licht gehouden worden. Wat kan het gebied aan? Moeten we wel zover tegemoetkomen aan de wensen en behoeften van toeristen? Mag het gebied zoveel aangetast worden? Of moeten we ook kijken naar de waarde en het karakter van het erfgoed en de belangen van de bewoners? Wij denken dat dat nu veel te weinig gebeurt. Kijk maar: De SWEK vraagt om meer parkeerruimte om overlast te voorkomen, maar adverteert wel op de site dat je makkelijk met de auto naar Kinderdijk kunt komen. Zelfs vlak bij de molens kan parkeren. Het moet en kan gewoon anders.”

Politieke partij
De protestactie heeft ook een politieke tint. De nieuwe politieke partij Progressief Molenlanden, die deze maand meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen voor de gemeente Molenlanden, meldt op Twitter dat zij samen met de molenbewoners campagne voeren tegen overtoerisme in Kinderdijk. Peter Paul Klapwijk is kandidaat-raadslid van deze nieuwe partij. Verder Twittert de partij: “Onze ⁦@PM_Molenlanden⁩ -kandidaat Peter Paul Klapwijk maakt landelijk nieuws #Kinderdijk met actie tegen massatoerisme.” en “Vandaag gaan we weer actief op zoek naar de linkse kiezer. Ga jij het gesprek met ons aan? Tot zo in Kinderdijk, Bleskensgraaf of Giessenburg…”

Inloopavonden
De SWEK is onaangenaam verrast door de actie. Woordvoerder Jan Dirk Verheij, die dit jaar Peter Paul Klapwijk is opgevolgd als communicatieadviseur bij de SWEK zegt dat het verwijt dat wordt gemaakt, niet klopt. Verheij laat aan Het Kontakt weten dat eerder dit jaar naar alle bewoners een uitnodiging is verstuurd, waarin stond dat er elke laatste woensdag van de maand een inloopavond gehouden wordt in het dijkmagazijn, om te worden bijgepraat over de ontwikkelingen in Kinderdijk. “Maar de laatste vier inloopavonden kwam er niemand. Onze insteek is om met hen in overleg te gaan. De avonden zijn een eerste aanzet om in gesprek te gaan over de ontwikkelingen. Om te bekijken of je er met elkaar uit kunt komen. De eerste was in mei, toen waren er drie molenaars. We geven mensen de gelegenheid om vragen te stellen. Vanuit ons is er de behoefte om met elkaar in gesprek te gaan. Maar het moet ook van de kant van inwoners komen,” aldus Verheij in Het Kontakt.

Jammer
De SWEK vindt het jammer dat toeristen worden benaderd. Verheij: “De toerist komt hier om een mooie dag te beleven en wordt nu hiermee geconfronteerd. Dat zouden we met elkaar niet moeten willen.”

Via Facebook meldt een molenbewoonster dat niet alle molenbewoners betrokken zijn bij de actie: “Wel vreemd dat de oorspronkelijke molenaars van deze molens niets afweten van deze actie…Met ons is hierover geen woord gesproken.” De bewoonster zegt wel overlast te ondervinden van de toeristen. Zo zouden toeristen onder meer door de molen naar binnen staan gluren en fotograferen.

Het onderwerp ‘overtoerisme’ kreeg vrijdag en zaterdag veel media-aandacht. Onder meer de NOS, RTV Rijnmond, Panorama, RTL Nieuws, PowNed, Telegraaf, Joop en The Post Online schreven over Kinderdijk.

 

Foto gemaakt door Peter Paul Klapwijk.