ALBLASSERDAM – Alblasserdam heeft er sinds enkele maanden een nieuwe wijkagent bij: Barry Windhouwer. De 46-jarige brigadier heeft in de afgelopen tijd al kennis gemaakt met diverse partijen in Alblasserdam. “Ik kende Alblasserdam natuurlijk al wel van de ‘noodhulp’. Bij de noodhulp was het vaak pleisters plakken en doorverwijzen naar de wijkagent, maar nu wordt van me verwacht dat ik dieper inga op de materie in het dorp. Dat ik instanties weet te vinden en dat ik ‘koppies’ leer kennen,” aldus de wijkagent.

Wijkverdeling
Barry Windhouwer is de opvolger van Robert-Jan Schaeffer die in september afscheid nam als wijkagent van Alblasserdam en in Sliedrecht aan de slag is gegaan. Verder heeft Alblasserdam Martin Stam en Arjan de Haan als wijkagenten. Daarnaast is Jolanda van Putten in Alblasserdam actief als wijkagent-expert. De wijkverdeling van de agenten is terug te vinden op onderstaande kaart. Windhouwer zal vooral actief zijn in de wijk Souburgh, maar als het nodig is, is hij ook in andere delen van Alblasserdam te vinden.

Beesten
Barry woonde veertien jaar lang in Papendrecht en woont sinds 2016 met zijn gezin in Brabant. “Een vrijstaand huis met een stukje grond en wat beesten was daar beter te betalen dan hier met het politiesalaris,” lacht de agent.

Loopbaan
Wijkagent Windhouwer startte zijn carrière in 1999 met een opleiding bij de politie in Hollands Midden. Na een aantal jaren in Schoonhoven, Gouda en Alphen aan den Rijn gewerkt te hebben, kwam Barry in 2007 naar de politieregio Zuid-Holland Zuid. Hij was onder meer actief als ‘senior’ bij de afdeling ‘noodhulp’ in Dordrecht en Papendrecht. Nadat onlangs een aantal ruilingen met wijkagenten in de regio had plaatsgevonden, werd Barry de optie aangeboden om als wijkagent aan de slag te gaan in Alblasserdam. “Daar heb ik volmondig ‘ja’ op gezegd.”

Bel altijd terug
Inmiddels heeft hij al met tal van mensen kennis gemaakt in het Damdorp. Barry vertelt: “Maar ik ben nog wel steeds bezig met kennis maken, handjes schudden en verbanden leggen. Ik wil voor iedereen goed benaderbaar en bereikbaar zijn. Ik las laatst weer in het AD dat voor veel mensen de drempel om de wijkagent te benaderen te hoog is. Dat vind ik echt jammer en ik schrok daar wel van. Ik wil in ieder geval goed toegankelijk zijn iedereen die mij nodig heeft. Mensen kunnen me gewoon bereiken via 0900-8844. Ik werk 36 uur per week, maar als ik er niet ben, zal ik later altijd terugbellen en contact opnemen.”

Buurtpreventie
Inmiddels is de nieuwe wijkagent al met diverse zaken aan de slag gegaan in Alblasserdam. Zo heeft hij zich in de afgelopen periode laten informeren over overlast rondom de jongerenontmoetingsplek (JOP) bij de skatebaan aan de Vondellaan in Alblasserdam en is hij bezig met buurtpreventie in zijn wijk Souburgh. “Er was in het verleden buurtpreventie, maar dat is daar opgeheven. Samen met iemand van zorg en welzijn willen we dat project nieuw leven inblazen. Dat is denk ik vooral een kwestie van goed afkijken van hoe het gaat met het buurtpreventieteam van mijn collega Martin Stam in de wijk Kinderdijk,” aldus Windhouwer.

Blijf melden
Tot slot roept Windhouwer Alblasserdammers op om verdachte situaties en andere opvallende zaken in hun wijk te blijven melden bij de politie. “Bij twijfel ook gewoon bellen. Je hoort vanzelf of we wel of niet kunnen, maar het melden zelf kan nooit kwaad. Soms kunnen kleinere meldingen aan elkaar geknoopt worden en komt er een grotere zaak uit.”

Voor meldingen zonder spoed kan er gebeld worden naar 0900-8844 en bij spoed kan direct 112 gebeld worden.