KINDERDIJK – De maatregelen om de verkeersproblemen in het dorp Kinderdijk te verminderen, sorteren steeds meer effect. Op enkele incidenten na is het jaar 2018 naar tevredenheid verlopen. Dat meldt de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) op basis van een evaluatie van de gemeente Molenwaard, Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk, politie, handhaving en de SWEK. In een raadsinformatiebrief aan de Molenwaardse gemeenteraad schrijft het college van burgemeester en wethouders ‘dat de goede ervaringen en de lijn van 2017 zijn voortgezet.’ In die brief valt ook te lezen dat er volgens de Belangenvereniging ‘niet of nauwelijks overlast ervaren werd qua verkeer en parkeren’.

Uit –en instapzone voor bussen
“Belangrijk is de opening van de uit- en instapzone voor bussen geweest”, denkt SWEK-directeur Cees van der Vlist. ,,En het instellen van een parkeerverbod op onze parkeerplaats voor touringcars en campers.” Bussen en campers wijken tegenwoordig verplicht uit naar parkeerplaatsen (verwijslocaties) in Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland. Voor touringcars is een tijdelijke parkeervoorziening gerealiseerd in Nieuw-Lekkerland. Van der Vlist noemt nog een belangrijk voordeel van het weren van de grote voertuigen: “Dat heeft gezorgd voor een veel veiligere parkeerplaats.”

Meer boetes
Punt van zorg voor alle betrokken partijen blijft het aantal auto’s in de dorpskern. Dit jaar is intensief gecontroleerd op (vooral) fout parkeren. Met nog twee maanden te gaan zijn er dit jaar al bijna twee keer zoveel boetes uitgeschreven als in heel 2017: 82 tegen 45 vorig jaar. Ook in 2019 worden de intensieve controles voortgezet, verzekert Molenwaard.

Verwijslocatie
De SWEK heeft al vaker de wens uitgesproken om ook een tijdelijke verwijslocatie voor auto’s te realiseren, in afwachting van een structurele oplossing. In de raadsinformatiebrief van het Molenwaardse college staat dat daar momenteel aan wordt gewerkt.

Foto: Cees van der Wal.

Deel dit bericht via...