ALBLASSERDAM – Zo’n vijftig mensen hebben vrijdagavond 26 oktober 2018 de informatieavond over de verhuisplannen van de Alblasserdamse bibliotheek bijgewoond. De meeste aanwezigen waren kritisch over de voorgenomen verhuizing. Zij maken zich met name zorgen om de locatie. Ook was er kritiek op hoe het proces is gegaan. “Ik vind de manier waarop dit wordt gebracht echt diep onfatsoenlijk. In de publiciteit stond het allemaal al vast wat er zou gaan gebeuren. De ouderen zijn daarbij over het hoofd gezien,” zo stelde een van de aanwezigen.

Ook Ramon Pardo, commissielid van de D66, vond dat de bibliotheek eerst haar leden had moeten raadplegen, voordat er over gecommuniceerd werd. Bibliotheekdirecteur Chantal Cunnen antwoordde: “De pers is in de zomer in een soort van stroomversnelling geraakt en ik had het mooier gevonden als we eerst met u hierover in gesprek hadden kunnen zijn.”

Het waren overigens de gemeente Alblasserdam en de bibliotheek zelf die op 10 juli van dit jaar een gezamenlijk persbericht naar de media verzonden om de pers te informeren over de plannen. Tot die tijd was er nog niets geschreven over de verhuizing.

Over de opmerking dat alles al beklonken lijkt te zijn, antwoordde directeur Cunnen: “Op het moment dat je als organisatie een idee hebt, ga je eerst met elkaar om tafel om te zien of het kansrijk is. Dat idee moet zich vormen. Het is niet meteen een goed idee. Je hebt met elkaar tijd nodig om tot een bepaald concept te komen. Dat heeft in het begin best wat tijd en aandacht met elkaar nodig gehad. Op een gegeven moment komt het dan in de publiciteit. En het lastige daarvan is, op het moment dat het in de publiciteit komt, is het nog geen feit. Dan lijkt het of het allemaal al beklonken is, maar dat is niet zo. Een intentie is meer dat je denkt: we zouden het graag willen. En we leggen hier uit waarom wij denken dat dat goed zou zijn voor een toekomstbestendige bibliotheek, maar het is nog geen feit. De plannen zijn nog niet definitief. Het zijn fases die je met elkaar doormaakt.”

Op de slotvraag of er nog een weg terug is, antwoordde Cunnen: “De Alblasserdamse gemeenteraad neemt uiteindelijk het besluit.”

Volgens de bibliotheek heeft de verhuizing naar het gemeentehuis, dat naar alle waarschijnlijkheid gerestaureerd gaat worden, veel voordelen. Tijdens de presentatie werd verteld: “Het is straks nog meer een plek voor persoonlijke ontwikkeling. Verder is er straks meer ruimte voor groepsactiviteiten en zijn er plekken met privacy om rustig te kunnen werken. Daarnaast zijn er ruimere openingstijden en wordt er gehoopt op het ‘aanboren’ van nieuwe doelgroepen die op de huidige locatie niet bereikt worden.”

Bekijk hieronder de discussie die in de bibliotheek werd gevoerd.