KINDERDIJK – Er zijn 37 plannen ingediend om toeristen, die vanaf (cruise) schepen op de rivier de Lek uitstappen bij Kinderdijk, veiliger over te laten steken naar de molens. De vakjury van de Prijsvraag Waterentree, onder leiding van gedeputeerde Adri Bom, heeft besloten dat vijf van deze ideeën nader uitgewerkt mogen worden tot een concreet ontwerp.

 Een belangrijke reden om de waterentree aan te passen is de verkeersveiligheid. Door de groei van het aantal bezoekers, zijn er ook steeds meer toeristen die via het water naar Werelderfgoed Kinderdijk komen. Zij moeten echter vanaf de waterhalte eerst de Molenstraat / Lekdijk oversteken naar het molengebied. “De huidige verkeerssituatie is daar niet voldoende op ingericht,” aldus de gemeente Molenwaard in een persbericht.

Tentoonstelling
De vijf plannen worden in februari 2019 tentoongesteld bij de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK). Bezoekers van de tentoonstelling kunnen hun reactie op de plannen geven. De jury neemt die mee bij het bepalen van het winnende ontwerp. Om het beste idee verder uit te werken, is een bedrag van 20.000 euro beschikbaar.

Prijsvraag
De prijsvraag is tot stand gekomen in samenwerking tussen de gemeente Molenwaard, provincie Zuid-Holland en Waterschap Rivierenland, ondersteunt door Stichting Architectuur Lokaal. Deze stichting was ook betrokken bij projectprijsvraag voor het bezoekerscentrum van Werelderfgoed Kinderdijk.