ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam geeft in 2018 honderdduizend euro meer uit dan gepland aan de gemeentelijke buitendienst. Dat meldt het college in een bestuursrapportage aan de gemeenteraad. Reden die genoemd wordt voor de extra kosten is dat de buitendienst ‘kampt met de effecten van de klimaatverandering’. “Zo was er een periode waar het onkruid in het voorseizoen een groeispurt heeft gekregen en de latere extreme droogte in de zomer. Met name in deze droge periode is extra personeel, maar ook materieel ingehuurd om ons groen water te geven om zo forse schade te voorkomen,” meldt het college.

Extra inhuur
Verder wordt gemeld: “Tevens zijn er daardoor andere onderhoudswerkzaamheden nog niet uitgevoerd. Ook hier is extra inhuur noodzakelijk om de afgesproken beeldkwaliteit te realiseren. De totale extra kosten worden geraamd op € 100.000.”

Fors bedrag; structureel?
De raadscommissie besprak het onderwerp dinsdagavond tijdens de commissievergadering. Ramon Pardo van de D66 vond het bedrag ‘best wel een fors bedrag’ en vroeg zich af of het bedrag voor de buitendienst structureel opgehoogd moet worden, omdat ‘de berichten hierover zijn dat dit een blijvend iets gaat worden’.

Complimenten
VVD’er Arjan Dekker zei vervolgens: “In tegenstelling tot de heer Pardo wil ik eigenlijk complimenten geven aan de groenploeg voor het onderhoud van deze zomer. Ik heb hen op vele fronten, onder andere op de sportvelden, heftig zien sproeien, waardoor we prachtige grasvelden hebben. En of het structureel is… in Nederland is qua klimaat niets structureel, dus voor hetzelfde geld zitten we volgend jaar weer in de regen.”

Geen negatieve connotatie
Ramon Pardo vond dat Dekker een verkeerde aanname deed: “Meneer Dekker, u formuleert ‘In tegenstelling tot de heer Pardo…’, maar de heer Pardo heeft geen enkele negatieve connotatie gemaakt over de buitendienst. Het is heel positief dat het werk gedaan wordt. Bij ons is alleen de vraag of dit structureel gaat worden, kijkend naar de klimaatverandering. Dat u niet in niet in het dilemma klimaatverandering gelooft, dat durf ik te betwijfelen, maar ik hoor het u zeggen.”

Nooit zeker
Dekker antwoordde lachend: “Nu doet u precies hetzelfde als ik misschien heb gedaan. Ik hoorde uit uw woorden een kleine, niet hele positieve strekking, maar ik ben blij dat u het werk van de groenvoorziening ook waardeert. Ik heb niets over klimaatverandering gezegd, alleen in Nederland weet je gewoon nooit zeker of dat prachtige weer elke zomer weer terugkomt.”

Amerika
Pardo: “Ja, iets dergelijks heb ik de president van Amerika ook horen zeggen, maar ik ben een andere mening toegedaan.”

Niet te voorspellen
Tot slot vertelde verantwoordelijk wethouder Peter Verheij dat hij de positieve feedback zeker gaat doorgeven aan de groenvoorziening. “Ze zijn er zelf ook trots op dat ze het zo hebben weten te regelen. De schade aan bomen kun je pas een tijd later zien. We hopen dat dat door deze aanpak de schade beperkt is gebleven. Of de extra kosten structureel zijn, kunnen we niet zeggen. Het was en is een extreem droog jaar. Of dat zich voortzet, kunnen we niet voorspellen.”