ALBLASSERDAM – Op initiatief van PvdA Alblasserdam hebben politici donderdagavond 11 oktober 2018 bij het gemeentehuis in Alblasserdam stilgestaan bij Coming-Outdag. Leden van het CDA, de PvdA en de D66 waren rond 20.30 uur samengekomen rondom de plaquette op het bordes bij het gemeentehuis met daarop artikel 1 van de Nederlandse grondwet. Initiatiefnemer en PvdA’er Wim van Krimpen las artikel 1 voor en vertelde daarna meer over zijn initiatief.

Op Coming-Outdag, die jaarlijks op 11 oktober plaats vindt, wordt aandacht besteed aan het moment dat , lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen(LHBTI) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen oftewel de coming-out.

Vlag in top
Wim van Krimpen vertelde: “In Alblasserdam bestaat er nog geen traditie om aan deze belangrijke dag voor de LHBTI aandacht te besteden. Dit is een begin van een initiatief om dat wel te doen. Ik had burgemeester Paans een mail gestuurd waarin ik vroeg of wij toch wel mee gingen doen met het initiatief om hier ook een regenboogvlag in top te hangen. Dat kon hij niet toestaan, omdat hij zich wil houden aan de protocollen die er zijn. Ik denk dat dat ook logisch is, maar dit kan een begin zijn.”

Allerlei bevolkingsgroepen moeten er misschien nog aan wennen
Van Krimpen vervolgde: Ik vind het hartstikke leuk dat er mensen bij zijn van andere partijen. En ik denk dat we hiermee een initiatiefvoorstel kunnen gaan doen. Coming Out day… Het klinkt allemaal of het niet nodig is, maar het is misschien wel meer nodig dan tien jaar terug. Er is in de maatschappij misschien ook een beetje een vertrutting en verharding en we hebben allerlei bevolkingsgroepen die misschien nog moeten wennen aan die vrijheid die we met zijn allen hebben opgebouwd. Het is wel een zeer belangrijke vrijheid. Ik denk dat juist hier in Alblasserdam, juist in die bijbelbelt, er jongens en meiden zijn die het heel moeilijk hebben om die coming out te doen. Dit kan een steuntje in de rug zijn. Zeker als u hier elk jaar een traditie van maakt door gewoon een vlag in top te doen en erbij stil te staan.”

Bloemen als aanmoediging
Nadat Van Krimpen dit gedicht had voorgedragen, volgde applaus en sloot Van Krimpen af met: “Coming out day is geen happening. Het is eigenlijk iets ‘privés’ en een moment waarin mensen naar hun familie kunnen gaan en een goed gesprek kunnen hebben. We leggen geen bloemen, maar plaatsen bloemen, als aanmoediging voor jonge mensen.”

Peiling
Vervolgens werden er door Coby van der Linden (PvdA) en Ivana Glavas (D66) bloemen gelegd en werd de korte bijeenkomst beëindigd.

Later dit jaar zal de PvdA bij de gemeenteraadsleden peilen of het indienen van een initiatiefvoorstel om deze dag in de toekomst luister bij te zetten, door het hijsen van de Regenboogvlag, door een meerderheid gesteund zal worden.