ALBLASSERDAM – In het kader van de landelijke Week tegen Eenzaamheid trekt Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA), van maandag 1 oktober tot en met vrijdag 5 oktober 2018, de wijken van Alblasserdam in om aandacht te vragen voor eenzaamheid. “Met de acties hoopt de SWA dat er een einde komt aan het taboe dat op eenzaamheid rust,” aldus de SWA in een persbericht.

Deur-aan-deur
Van maandag tot en met donderdag, tussen 10.00 en 12.00 uur, gaan medewerkers deur-aan-deur om te vragen hoe het met inwoners gaat en of zij bekend zijn met eenzaamheid. Mensen krijgen informatie aangeboden, er is ruimte voor een praatje en inwoners worden uitgenodigd om ’s middags naar de ‘mobiele huiskamer’ te komen. Wanneer blijkt dat er behoefte is aan een verdiepend gesprek over (de eigen) eenzaamheid, dan kan er meteen een afspraak gemaakt worden.

‘Mobiele huiskamer’
Van maandag tot en met vrijdag tussen 14.00 en 16.00 uur wordt de ‘mobiele huiskamer’ op een centrale plek in de wijk geïnstalleerd. Bewoners uit de wijk kunnen aanschuiven voor een praatje of goed gesprek, om een spelletje te spelen of bijvoorbeeld om te handwerken. Medewerkers en vrijwilligers van de SWA staan klaar om iedereen welkom te heten en te voorzien van informatie en advies. Centraal bij de ‘mobiele huiskamer’ staan ontmoeting en verbinding tussen buurtbewoners.

Programma
Maandag 1 oktober
10.00 – 12.00 uur                      wijk centrum, rondom de Kerkstraat
14.00 – 16.00 uur                      Landvast

Dinsdag 2 oktober
10.00 – 12.00 uur                      wijk Souburgh, rondom flats Nic. Beetsstraat
14.00 – 16.00 uur                      De Bonte Molen

Woensdag 3 oktober
10.00 – 12.00 uur                      wijk Blokweer 2
14.00 – 16.00 uur                      Centrum voor Jeugd en Gezin

Donderdag 4 oktober
10.00 – 12.00 uur                      wijk Kinderdijk, vogelbuurt
14.00 – 16.00 uur                      MFC Maasplein

Vrijdag 5 oktober
14.00 – 16.00 uur                      Het Anker, Wilgenplein

Taboe
De SWA meldt:”39% van de volwassenen in NL voelt zich weleens eenzaam. Van deze groep voelt 8% zich zeer eenzaam. Dat is meer dan 1 miljoen Nederlanders. Eenzaamheid doet zich voor onder alle leeftijden en staat vaak in relatie tot verlies en/of gemis aan (diepgaande) contacten. Eenzaamheid is een onzichtbaar probleem. Mensen schamen zich, er rust een taboe op het onderwerp en daarom praten mensen er niet makkelijk over. Aan de andere kant vinden mensen het ook lastig om hulp aan te bieden. Veel mensen willen wel helpen, maar zijn bijvoorbeeld bang om bemoeizuchtig over te komen of vrezen dat degene die eenzaam is zich aan hen vastklampt.”

De SWA richt zich met de aanpak tegen eenzaamheid in Alblasserdam onder andere op:

  • Signaleren en herkennen van eenzaamheid
  • Doorbreken van het taboe
  • Deskundigheidsbevordering voor: professionals, vrijwilligers en andere belanghebbenden
  • Ondersteunen en faciliteren van (ontmoetings)activiteiten

Ondersteuning en advies
SWA: “Eenzaamheidsgevoelens zijn helaas niet altijd op te lossen, maar meestal zijn er wel manieren om eenzaamheid te verminderen. Wanneer u zich eenzaam voelt zult u zelf de eerste stap moeten zetten door te besluiten dat u iets aan uw eenzaamheidsgevoelens wilt doen. Zonder inzet en motivatie van uzelf zal het namelijk niet lukken. U staat er niet alleen voor en waar mogelijk zal de SWA u ondersteunen, advies geven of doorverwijzen. Voelt u zich eenzaam? Of vermoed u van iemand in uw omgeving dat deze eenzaam is en wilt u graag advies over wat u kunt doen? Neem dan contact op met de SWA: 078-20 21 22 0 / info@stichtingwelzijnalblasserdam.nl.”

Foto: wethouder Dorien Zandvliet/twitter.