ALBLASSERDAM – De Havenkerk aan de Ieplaan in Alblasserdam gaat vanaf woensdag 3 oktober 2018 elke woensdag open voor het publiek tussen 13.30 en 14.30 uur. Iedereen is dan welkom om de Havenkerk te bezichtigen, stil te zijn, een kaarsje te branden of gewoon voor een kop thee of koffie. Er zijn gastheren en –vrouwen die het fijn vinden om een praatje met de bezoeker te maken.

“In het drukke gejakker van het alledaagse leven heeft iedereen wel eens behoefte om een pas op de plaats te maken en een moment tot rust te komen. Hiervoor willen de Ontmoetingskerk en Havenkerk in Alblasserdam tijd en ruimte scheppen,” vertelt kerkelijk werker Willemieke Schippers.

Schippers  vervolgt: “Soms heb je behoefte aan een ander gesprek. Er kunnen momenten in je leven zijn waarop het levensvooruitzicht anders wordt. Deze situaties roepen vaak vragen op: Hoe kan ik een goede keuze maken? Hoe ga ik om met uitdagingen of teleurstellingen in mijn werk of relatie? Hoe kan ik verder leven met een ziekte of handicap? Mijn leven is de laatste tijd leeg of eenzaam geworden, hoe komt dat eigenlijk en kan ik daarmee omgaan? Het kan prettig zijn om hierover een vertrouwelijk gesprek te hebben met iemand met iemand die hiervoor opgeleid is en iedere dag met deze thema’s gesprekken heeft met mensen en niet terugschrikt voor vragen of verdriet. Zo’n gesprek met een dominee of geestelijk verzorger heet pastoraat. Dat is gebaseerd op het beeld van de herder. Net als een herder loopt een pastor een stukje met je mee en helpt je je weg te vinden. De pastor helpt je een weg te zoeken die past bij hoe jij ten diepste bent. De predikanten en kerkelijk werker van de Havenkerk en Ontmoetingskerk willen graag naar je luisteren en je steunen in het proces dat je doormaakt. Om samen te zoeken naar wat jou leven zin, betekenis en kracht geeft. Ds. Hans van Walsum, Ds. Carol van Wieren of kerkelijk werker Willemieke schippers zijn tijdens de OPEN Kerk op woensdagmiddag van 13.30 tot 14.30 uur aanwezig, voor wie behoefte heeft aan een (vertrouwelijk) gesprek. Zo willen de Havenkerk, in samenwerking met de Ontmoetingskerk graag een open en welkome kerk zijn voor de mensen om die wonen in de wijk en de toevallige passant.”

 

Prikkelarme kerkdienst in de Ontmoetingskerk (Alblasserdam) op zondag 14 oktober

Op zondag 14 oktober vindt – van 12.00–12.30 uur (kerkzaal open vanaf 11.45 uur) – in de Ontmoetingskerk (Blokweerweg 75, Alblasserdam) weer een prikkelarme kerkdienst plaats. Het thema van de dienst is ‘Zien en gezien worden’.   De dienst is bedoeld voor iedereen die gevoelig is voor prikkels zoals dat vaak het geval is bij mensen met NAH, autisme, ADHD of HSP.

Bij de voorbereiding is gekeken naar waar mensen die gevoelig zijn voor prikkels behoefte aan kunnen hebben tijdens een kerkdienst. Zo zijn er minder mensen dan in een reguliere dienst. Tijdens de dienst zal het geluid niet zo hard zijn, is het licht minder fel en is er meer ruimte tussen de stoelen. “Daarnaast zorgen we voor een vaste structuur van de liturgie. Deze bevat alle onderdelen van een reguliere dienst, maar dan ingekort. Ook hebben we rekening met de prikkelgevoeligheid gehouden bij het uitkiezen van de liederen. De liederen zijn daarom niet zo lang en hebben een rustige melodie. De dienst is voor kinderen en volwassenen. Er is naast een korte preek ook een kinderverhaal,” aldus dominee Hans van Walsum.

Sommige mensen hebben behoefte aan meer structuur en duidelijkheid dan anderen. Daarom is het mogelijk om de liturgie vooraf al te ontvangen. Zo weten de bezoekers precies wat er die middag in de kerk gaat gebeuren.

Om die reden is het fijn wanneer mensen laten weten dat ze van plan zijn om te komen, dan wordt de liturgie vast per e-mail (ervliegenthart@gmail.com) gestuurd.