ALBLASSERDAM – De vijf bollen, ter waarde van 30.000 euro, die tijdens de renovatie van het Scheldeplein in Alblasserdam in de cirkel op het plein zijn geplaatst, zijn bedoeld om op te spelen. Dat bleek afgelopen week tijdens de gemeenteraadscommissie in het gemeentehuis in Alblasserdam. Dat was niet bij iedereen helder, want Remco de Boer van de D66 vroeg zich bij de vergadering af wat er met het geld voor het speelelement was gebeurd. “Daar heeft de raad 50.000 euro beschikbaar voor gesteld en wij hebben het nog niet zien staan. Het lijkt nog niet te zijn gerealiseerd. We vragen ons af wanneer dat dan komt. Wij hopen dat dat zich niet op een ongunstige manier verhoudt tot die ongeveer 50.000 euro die aan het kunstwerk besteed is,” aldus De Boer.

Om te spelen
Wethouder Peter Verheij vertelde: “De bollen die u in de cirkel ziet, zijn in samenspraak met de bewonersgroep gekozen als speelelement. Kinderen kunnen op en rond de bollen spelen. Ze zijn niet van zilver, maar kosten misschien meer dan u denkt. Alles bij elkaar blijft het binnen het budget, maar ook niet ruim daaronder.”

30.000 euro
De gemeente Alblasserdam laat vrijdag 28 september 2018 desgevraagd weten dat vijf bollen op het Scheldeplein in het totaal ongeveer 30.000 euro hebben gekost. 27.000 euro werd besteed aan de aanschaf en plaatsing en de fundering kostte 3.000 euro.

De gemeenteraad stelde in 2016 maximaal 50.000 euro beschikbaar voor een speelelement. Als extra optie kon de gemeenteraad kiezen voor een ‘waterpartij’ in de vorm van een fontein op het plein. Deze optie zou in eerste instantie 238.000 euro extra kosten. Later werd dit voorstel door het college van B&W aangepast naar een waterpartij van 150.000 euro, maar ook dat vonden veel raadsleden te veel geld. In plaats van een fontein, werd er gekozen voor een speelelement. Dat zijn uiteindelijk de vijf bollen geworden, zoals die nu zijn geplaatst.

Watertappunt
Verder meldt de gemeente dat het watertappunt er nog niet is, omdat de plek die aanvankelijk was beoogd voor overlast zou kunnen zorgen bij het winkelend publiek. “In overleg met de winkeliers en Oasen wordt momenteel gekeken naar een geschikte locatie voor het geplande watertappunt,” aldus een woordvoerster van de gemeente.