ALBLASSERDAM – Burgemeester Jaap Paans heeft dinsdagavond 25 september 2018 met de hele Alblasserdamse gemeenteraad stilgestaan bij de plotselinge dood van Julia (32) uit Papendrecht. De vrouw, beleidsmedewerkster armoedebeleid bij de afdeling ruimtelijke ordening en maatschappelijke ontwikkeling bij de gemeente Alblasserdam, werd afgelopen zaterdag, samen met haar kinderen Esther (6) en Mordechai (4) naar alle waarschijnlijkheid vermoord door haar 32-jarige ex-man Hengk Mampasi Pedreira, die daarna zelfmoord pleegde.

Burgemeester Jaap Paans vertelde: “Dit is het laatste wat je als burgemeester wenst en als medemens wilt meemaken. Dit is ook het laatste  waarmee je vanavond een openbare raadsvergadering mee moet willen openen. Het was al een week waarin we nationaal werden opgeschrikt door het nieuws in Oss, maar als zaterdag in de buurtgemeente het brandalarm gaat en de brandweer uitrukt en er vier slachtoffers te betreuren zijn, komen ook dat soort incidenten alweer een stuk dichterbij.”

Aarde zakt weg
“Als dan een paar uur later blijkt dat dat ook nog eens een keer een medewerker uit onze organisatie bij betrokken is en tot de slachtoffers behoort, dan zakt de letterlijk de aarde onder mijn voeten weg. Dat zijn van die momenten waarin we even onze persoonlijke zwakte ervaren en even hersteltijd nodig hebben.”

Enige terughoudendheid
“Onze gewaardeerde, betrokken collega Julia, beleidsmedewerkster armoedebeleid bij de afdeling RMO is afgelopen zaterdag, naar het zich laat aanzien, zeer waarschijnlijk om het leven gebracht door haar ex-partner. En in diezelfde daad zijn ook hun twee kinderen meegenomen. Daarna schijnt de ex-partner zich van het leven te hebben beroofd. Ik zeg dat met enige terughoudendheid omdat uiteindelijke de definitieve conclusies uit het politieonderzoek moeten blijken, maar de politie is er zelf ook van overtuigd dat dit het meest aannemelijke scenario is.”

Intens verdrietig
“Het maakt versteend, het maakt geschokt, het maakt intens verdrietig. Verdriet waar we met de gemeentelijke organisatie en raadsleden, die daartoe in staat waren, gisteren hebben stilgestaan. Het is onwerkelijk voor de naaste collega’s en aangrijpend voor iedereen. We hebben gisteren met elkaar op gepaste manier aandacht aan besteed aan wat is gebeurd. Gepast, op een manier die we zullen volhouden, tot de uitvaart daar zal zijn. Het condoleanceregister ligt in de hal van het gemeentehuis en Julia staat daar met een foto bij, met kaarsjes aan. Ze is daar nooit alleen. We zijn daar in gedachten bij en er zijn vele mensen die het register hebben getekend.”

Fijne, hardwerkende collega
“En laten we hier ook vooral stilstaan wat Julia voor de Alblasserdammers en voor Alblasserdam heeft betekend. Het was een fijne collega, hardwerkend, inzettend voor mensen die het het moeilijkst hebben in de samenleving; die in armoede leven. Die in staat was om op 14 mei 26 maatschappelijke partners bij elkaar te brengen en richting te geven bij een aanpak van armoede, waarvan je hoopt dat het mensen even oplift om uit die moeilijke situatie te komen waarin zij verkeren. En dan zelf privé uiteindelijk in deze omstandigheden terecht komen… Dat maakt stil, blijvend verdrietig en wij gedenken Julia in stilte. Mag ik u daarom vragen een minuut stilte in acht te nemen.”

Verontrustende opmerkingen
Wat Hengk heeft bewogen om zijn (ex) vrouw en zijn twee kinderen, zoals het er nu naar uitziet, te vermoorden, wordt nog door de politie onderzocht. Wel is bekend dat er de laatste tijd veel ruzies waren en dat de twee apart van elkaar zouden gaan wonen. Dança Angolano Dansschool, waar de Papendrechter regelmatig kwam, meldt dat Hengk in zijn laatste periode ‘verontrustende opmerkingen’ maakte. “We betreuren het feit dat het niet goed liep in het gezin. De vele ruzies etc. Velen van ons wisten dat Hengk tijden van depressies had en wellicht een psychische kwetsbaarheid. Het was duidelijk dat Hengk de laatste tijden dwalend was en zocht naar antwoorden,” meldt de dansschool.

Boos
Uit filmpjes van Hengk op Facebook en Youtube blijkt dat hij om veel zaken boos was. Op de beelden is te zien hoe hij woedend vertelt over zaken die volgens hem niet goed zijn. In 2017 plaatste de Papendrechter een aantal filmpjes op Youtube. Daarin richt hij zich vooral op de politieke situatie in zijn geboorteland Angola.

Politieonderzoek
De politie is nog steeds bezig met het onderzoek naar de toedracht van het familiedrama. De politie kan daarbij de hulp gebruiken van mensen die iets hebben gezien of gehoord dat van belang kan zijn voor het onderzoek.  “Ook als u in de omgeving van de Cremerstraat woont en camerabeelden heeft, hoort de politie dat graag. Alle informatie is welkom. Bel naar 0900-8844 of als u liever anoniem blijft naar 0800-7000,” meldt de politie.

Brand
Zaterdagochtend 22 september kregen diverse hulpdiensten, waaronder brandweer Alblasserdam, even voor 11.00 uur melding van een uitslaande brand in een woning aan de Cremerstraat in Papendrecht. Hulpverleners waren snel ter plaatse en toen zij de korte maar hevige brand hadden geblust, troffen ze de lichamen van de ouders en hun twee kinderen aan. Op de lichamen werden steek -en snijwonden aangetroffen. Om te achterhalen wat er precies is gebeurd doet de politie onder leiding van het Openbaar Ministerie nauwgezet onderzoek. De recherche doet buurtonderzoek en spreekt met getuigen en andere direct betrokkenen. De familie van de slachtoffers wordt bijgestaan door familierechercheurs.