ALBLASSERDAM – LOTUSkring Zuid-Holland Zuid bestaat vijf jaar en dat werd afgelopen zaterdag, 22 september 2018, gevierd met een grote oefening bij Maat Heftrucks op het Nieuwland Parc in Alblasserdam. Aan de oefening deden, behalve de LOTUS-slachtoffers, de (jeugd)brandweer van Alblasserdam en Sliedrecht, de politie, de EHBO van Hendrik-Ido-Ambacht en de medische dienst van het Rode Kruis mee.

Het scenario was dat er in de werkplaats een accu van een heftruck was ontploft terwijl op dat moment daar veel mensen aanwezig waren vanwege een familiedag. Door de knal ontstond er chaos en raakten 27 mensen gewond. Er was onder meer sprake van een bekkenbreuk, vingeramputatie en brandwonden. Na drie kwartier waren alle slachtoffers geholpen en werd de oefening beëindigd. Na een korte debriefing werd er nog gezellig nagepraat met een hapje en drankje.

De leden van de LOTUSkring gingen na de oefening naar de brandweerkazerne van Hendrik-Ido-Ambacht, waar een buffet klaarstond. Tijdens dit buffet werd één van de leden gehuldigd, omdat hij al 25 jaar LOTUS-slachtoffer is. Ook ging de nieuwe site www.lotuskringzhz.nl online. LOTUSkring Zuid-Holland Zuid kijkt terug op een geslaagde jubileumfeest. “Het was een geweldige dag. Over vijf jaar doen we dit nog een keer dunnetjes over,” zo laat de organisatie weten.

De Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers (LOTUS) leidt in Nederland mensen op om zo realistisch mogelijk een slachtoffer van een ongeval of ziektebeeld uit te beelden. Het Rode Kruis nam hiertoe ooit het initiatief om oefensituaties realistischer te doen schijnen. Later is de opleiding door het Het Oranje Kruis overgenomen. In 2005 zijn de LOTUS-opleidingen verzelfstandigd en zijn twee koepelorganisaties verantwoordelijk. Bij de koepels aangesloten regionale Lotuskringen geven de cursussen. Tijdens de opleiding tot slachtoffer leert men acteren en grimeren en een ongevalstoedracht ontwerpen en ensceneren. Na een examen is men gediplomeerd Lotusslachtoffer.