ALBLASSERDAM – Op het Scheldeplein in Alblasserdam is vrijdagavond 21 september 2018, tussen de regen -en onweersbuien door, de verlichting in het onlangs geplaatste kunstwerk ontstoken. Rond 21.00 uur drukten de ontwerpers Carlo Lucas en Alice Blokland, tevens bewoners van het Scheldeplein, samen met wethouder Peter Verheij de knop in, waarna de lamp in het twaalf meter hoge kunstwerk aan ging. Met het ontsteken van de verlichting in de Scheldepleinschemerlamp, zoals het kunstwerk heet, werd de herinrichting van het plein definitief afgesloten.

Na het aanzetten van de lamp werd er door de aanwezigen, waaronder de ondernemers en bewoners van het Scheldeplein, een aantal raadsleden en de burgemeester, getoost.

Herinrichting
De herinrichting van het Scheldeplein startte in oktober 2017, nadat een werkgroep van omwonenden samen met de gemeente het ontwerp had gemaakt. De wens was een plein met meer ruimte voor ontmoeting en activiteiten, zonder dat dit ten koste zou gaan van de bereikbaarheid en toegankelijkheid.

Cirkels
In het vernieuwde plein zijn twee cirkels aangebracht die een plek vormen voor de markt en voor andere evenementen en activiteiten. De cirkels zijn bedoeld als het hart van het plein.

Kosten
Ook nieuw zijn de zitelementen, een slingerend wandelpad richting het Maasplein, duurzame bestrating, een milieustraat, fietsrekken en bollen die bedoeld zijn als speelelement. De gemeente hoopt dat het plein ervaren wordt als een huiskamer voor de buurt. De totale opknapbeurt heeft ongeveer 800.000 euro gekost. Het kunstwerk kostte 48.500 euro. De productie is gedaan door IHC Architectural Fabrications uit Kinderdijk.