ALBLASSERDAM – In de nacht van zaterdag 8 op zondag 9 september 2018 zijn er stenen door een ruit gegooid van het gebouw van de Turkse vereniging aan de Anjerstraat in Alblasserdam. Op camerabeelden is te zien hoe rond 03.45 uur twee mannen in een Mercedes aan komen rijden, uitstappen en twee stenen naar het pand gooien. Een paar minuten later komen ze terug en worden er nogmaals stenen gegooid. Eén ruit is er gesneuveld. Het vandalisme is, zoals dat is voorgeschreven, direct gemeld bij een overkoepelende instantie.

Dinsdag 11 september 2018 kwam Aytac Yilmaz naar Alblasserdam om de schade te bekijken. Hij werd ontvangen door burgemeester Jaap Paans. De heer Aytac Yilmaz is de nieuwe Turkse consul (vertegenwoordiger van de Turkse regering) in Rotterdam. Hij is de opvolger van Sadin Ayyildiz, die geregeld de ergernis van burgemeester Aboutaleb opwekte.

Solidair
Het Turkse consulaat laat via Twitter weten: “Vandaag heeft Consul Generaal Yilmaz een bezoek gebracht aan de Yunus Emre Moskee (in Alblasserdam), die afgelopen weekend opzettelijk werd getroffen door mannen die stenen gooiden. Hij onderzocht de plaats van het incident en toonde zich solidair met de Turks-Nederlandse gemeenschap. De heer Paans, burgemeester van Alblasserdam en mevrouw Houtman, hoofd van de lokale politie, waren zo vriendelijk om hem te vergezellen. We zijn blij met, en bemoedigd door de toezegging van de lokale autoriteiten om de daders op te sporen en voor de rechter te brengen.”

Zeer onbeschoft
Burgemeester Jaap Paans laat woensdag weten dat hij er goede hoop op heeft dat de politie, mede dankzij de camerabeelden, een spoor naar de daders heeft. Verder noemt Paans de vernieling ‘onacceptabel’ en ‘zeer onbeschoft’. Hij benadrukt dat, omdat de daders nog niet gepakt zijn, er nog niets bekend is over een motief. Of er sprake is geweest van baldadigheid of een gerichte actie, is daarom niet duidelijk.

Meer informatie over de oude en de nieuwe Turkse consul in Rotterdam is hier te vinden.